Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 171

Одабране басне народне и уметничке, приредио Л. Зрнић 5 таб. мале осм. Цена 50 п. дин. Изд. пок. Мих. Костића штампара из Пожаревца. -

У овој књизи су заиста одабране н родне басне из зборника Доситеја, Вука Врчевића, Караџића, Ив. А. Крилова и уметничке од пок. Љубе Ненадовића и Змај Јове. Прве су написане у прози, а ове друге у поезији.

Испод сваке басне Караџића и Крилова изведена је поука и примена њихова на људе, а испод Врчевићевић и оних уметничких тога нема. А то је један значајан недостатак ове добре књижице. Ово је сигурно с тога, што је приређивач ове књижице мислио да је довољно и јасно оно мало опомене писане шта значи која песма. Али кад је приредио ову књижицу. извесно с моралном тендецијом, требао је он то да учини више и јасније. Овако ће велики део ове поучне садржине ове књиге остати код омладине не схваћен како треба, а тиме осујећена знатна корист њена.

Поред ове главне садржине, у истој књизи налази се у кратко описан живот и рад горепоменутих аутора.

Књига ова корисна је за омладину. Може се употребити и за поклон ђацима о годишњим испитима. И техничка страна ове књиге добра је.

Ђ. (6. Б.

Српеки ичелар. Орган за српске пчеларе. Излази у Ср. Карловцима на целом таб. у месечним свескама, са сликама. Цена му је за Србију 5 дин. годишње. Уредници су му г. г. Јован Живановић и Иван Маширевић.

Са овим првим бројем, за м. октобар, ступа овај лист у П годину свога живота. За доброту и препоруку овог листа довољна су имена горе поменутих уредника. Али да би се још боље видела вредност његова, изложићемо у кратко садржину овог првог броја.

У овом броју су следећи чланци: Мајор Хрушка. О зимовању и узимљавању пчела. Практична вредност залишних матица. Туђице. Одговори Пабирци.

У првом чланку изнет је у кратко живот, рад и вредност за пчеларе, мајора Хрушке који је изумео ону центрифугалну справу за истресање меда, којом се добија чист мед и остане читаво саће, које се после истресања опет меће у кошнице, да га пчеле пуне медом. Наши пчелари сигурно су упознати са конштрукцијом, употребом и коришћу те справе.

У другом чланку се казује како пчеле зимују, шта раде зими у кошници, да ли се мичу или свака стоји непрестано на једном месту. како се хране, како доспеју до хране (меда) оне које су над празним ћелицама. У истом чланку налазе се оваке поуке: «Пчели служи мед као материјал за огрев, за то га мало и троше, и тек га онда почну трошити јако, кад матица почне носити јаја..... Из тога пчелари могу извести наук да свакој кошници треба оставити доста меда за пчеле и уљеве. Пчеле не ваља здраво утопљавати јер се могу излећи пре цвета. За то ће сваки пчелар гледати да оставља за зиму пчелама мед који се дуго држи течан.) „да ти пчеле добро презиме, треба да су својим кошницама младе матице».

Овај чланак заузео је 3 места, а био би мањи да писац не понавља више пута једно место. На пр. при дну 6 а у почетку 7 стране таман 5 пута је речено да пчелама треба доста меда и ваздуха.

У трећем чланку се расправљају питања: како ћемо, према броју кошница са којима пчеларимо, подићи такове кошнице, у којима ћемо од-

12