Učitelj

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД 6755

8. Књиге, које би се као поклон добиле за дечју књижницу, уносиће се у исти тек ако их учитељско веће прегледа и за књижницу прими; иначе се враћају дародавцу.

Ако би се у досадањој школској књижници находиле књиге, које би биле подесне за дечје књижнице, то ће их учитељско веће одмах одвојити и завести у засебан списак; а у староме их превући и под напоменом забележити под којим су бројем заведене у нови списак. »

Наређујем свима школским одборима и свима учитељима-ицама, основних школа да се по овоме управљају. Министар просвете и

црквених послова, Андра Ђорђевић с. р. ж

Главни Просветни Савет. На своме 703 састанку Гл. Просв. Савет посвршавао је ове послове: признао је квалификацију г. жив, Павловићу, који је свршио истор.-Филолошки одсек Вел. Школе, одбио књигу Хаџи Лојина буна од А, Поповића, примио по рефер. г. Марка Лека „Минералогију“ од Ракића и Антића; примио за привремени уџбеник „Логику“ од др. М. Шевића по реферату Кандића и М. Драгутиновића; није признао квалитикацију за учитеља вештине г. М. Богојевићу.

| ж

Нови пројекат закона о основним школама. Комисија која је одређена да састави пројекат закона о основ. школама, који би се имао поднети народној скупштини која ће се овог пролећа састати, свршила је свој посаб и поднела тај свој рад г. министру просвете, пред ким се сад они налази. У првој свесци „У читеља <, која иде за овом донећемо све оно из тога пројекта што се разликује од досадашњег закона у основ, школама и што је ново.

ж

| Рад на народном проевећивању. У претпрошлој свесци „Учитеља“ известили смо наше читаоце о чему су се занимале управе Професор. Друштва и Учитељског Удружења у погледу рада на народном просвећивању — које је сада истакнуто на дневном реду. Сада пак можемо ту белешку нашу допунити тиме да је у овом послу узео учешће и Академиски Савет Велике Школе чији је ректор поштовани госп. Д-р В. Бакић израдио и правила о раду у овом правцу. Ми ћемо гледати да у свесци која је за овом на реду донесемо та правила те да се с њима упознају и наши учитељи, јер је истима предвиђено да у одбору који ће радити на овом послу уђу поред професора Велике Школе и Средњих школа и два учитеља које избере Гл. Одбор Учит. удружења. Првенствено на чему ће овај одбор започети да ради биће приређење једног низа попу-

с