Učitelj

52 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

одбора, да му се уступе све кљиге из дружинске кљижнице, за које би се мислило, да би требале да уђу у књижницу школског музеја.

Решено је, да благајник и г. К. Глишић поднесу извешгај гл. одбору, колико новаца треба дати г. ПЏутниковићу за школски музеј по решењима, учитељске скушиштине и глав. одбора. Из кљижнице пак не може му се ништа дати до учитељске скупштине.

пП Председник зајечареког збора г. Ризнић јавља, да је там. збор држао М састанак, на ком је г. Ризнић читао расправу: «Шта смета подизању школских вртова»; Још јавља, да је по акту глав. одбора, писао слатпнском и тупижничком збору, да се управљају по 13 чл. дружин. правила. Обилат рад зајечарског збора учинио је, да гл. одбор с хвалом увршћује тај збор у ред највреднијих зборова учитељеског удружења.

Шш Председник рамског збора г. Дим. Протић јавља, да, је још 10. марта послао глав. одбору 77 дин. чланскога улога у неплаћеном пакету и да му је аманет враћен, пошто га гл. благајник није хтео примити, знајући да удружење има бесплатну поштарину. Моли глав. одбор да поштара обавести о беспзатној поштарини удружења, и да му урачуна у расход !'50

дин., што је за враћеки аманст платио. Решено је, да г. Протић пошље аманет на рачун главне благајне онако, како то г. поштар жели, задржав већ утрошених |-50 ди А га, одбор учиниће, да се поштар обавести о бесплатној поштарини удружења.

| ТУ

Благајник нишког збора г. Гојковић извештава глав. одбор, да је тамошњи збор држао забаву у корист Учитељског Удружења и да 12“ пало чистог прихода 38 дин. У истом акту моли глав. одбор, да се дружински лист «Учитељ» шаље свима члановима. >

Глав. одбор решио је, да се лист никоме не шаље, док свој улог не измири, па жали, што у овом случају не може испунити жељу господина Гојковића. | =

М -

Председник тупижничког збора г. Матејић одговора на писмо глав.

одбора о приликама там. збора.

Решено је, да се нашише писмо началнику ср. зајечарског п Ризнићу с молбом, да приме к знању, да је главни одбор решио, да остану · сви зборови до учитељске скупштине онако, како су и обновљени. - – 5 М1 Председник посавског збора шаље извештај о раду там. збора. Са задовољством примио је гл. одбор извештај к знаљу..

- УП Г. Мих. К. Михаиловић учитељ из Лесковца јавља, гл. одбору, да је за време благајниковаља г. Велицког послао на повез учитеља за две године, -п да је једну годину добио, а другу није. Моли глав. одбор, да му «учитеља» од УП године пронађе п врати. < Главном одбору није ништа познато о томе, за то је решио, да Ба К. Глишић члан гл. одбора упита о томе г. Велицког.