Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 811

11. Пољска привреда: по 1! час недељно у П и 11 години;

19. Ручни рад и рад у врту по 5 часова недељно у свакој години;

13. Певање:и музика: по 2 часа недељно у сва три разреда;

14, Гимнастика: по 3 часа недељно у свима разредима. ·

Кад се ручни рад, певање и гимнастика не узму у рачун, ученици француских учитељских школа имају по 26 часова недељно у сваком разреду.

Мало не све учитељске школе у Француској су интернати, сем три школе, које имају екстернатско уређење. Ну, по речима г. Жила Февра, ово интернатско уређење није као у манастиру, јер ученици смеју сваке недеље слободно да излазе; у опште, ученицима се даје толико слободе, да се још у школи навикавају да буду самостални.

Уза сваку учитељску школу треба да постоји и вежбаоница, ну ако је нема, онда се одреди која од основних школа у месту за вежбање учитељских кандидата.

Пошто ученици проведу три године у учитељској школи, дужни су да полажу учитељски пепит, који се зове: «ђгетвЕ зпрегеџг». Ну ако га не положе, ипак могу они да постану учитељима, на основу пријамног испита за учитељску школу, само што првенство за боља места имају кандидати, који су положили и овај завршни учитељски испит.

· Ва образовање учитељица постоји у Француској у сваком департману по једна женска учитељска школа; у овима је настава и управа у женским рукама. И у Француској је, као и у нас, више учитељица него учитеља, јер се оне постављају не само у женским школама, него и у мешовитима. Учитељице не морају давати оставку, пошто се удаду. Кад пођу за учитеље добијају, по правилу, службу у истом месту.

Педесетогодишњица школ. часописа. Крајем прошле године навршиле су «АПегетете. Пешвзеће Бећгегхенипе» педесетогодишњицу свога опстанка. Овај лист је испочетка излазио сваких 14 дана под насловом «Лленипе 4е8 аПсететеп Аешвзоћеп Гећгег—-уегет5». Садашњи уредник му је А-р Јан Арнолд у Лајпцигу.

Школа и кућа. У Бечу је увео учитељ Е. Тлучхож родитељске конфФеренције, на којима се расправљају разна питања из васпитања. У тој пстој сврси Бечко Етичко Друштво под управом В. Цвилинга установило је посебне течајеве за матере.

УЧИТЕЉОКО УДРУЖЕЊЕ.

А) РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА ЗА 1897|8 год. ХХУ Састанак 96 марта 1898. год. Били су: У. Благојевић, И. Миљковић, Л. Обрадови К. Глишић, Св. Вучовић, Мих. Станојевић, Јов. (С. Јовановић и К. Г Крстић. -—_1 Чита се писмо г. Путниковића по ком тражи, да му се из дружинске благајне изда ресто новаца за школски музеј. У исто време тражи од гл.