Učitelj

+

ШКОЛЕ И ТАМНИЦЕ 303

штену, да за њих нигде склоништа нема, сем затвора полицијског. А полицијска. апсана, не само да није школа нити завод за поправку покварене деце, наго она још ону отровну клицу у души такве деце убрза да се што пре развије и сазри. Јер, као што рекох, ту се „прегори стид“ и стече друштво и познанство за даљу каријеру у неваљалотву.

' Старати се за децу сиротну племенито је, али старање за децу која су пошла путем да буду зли и опаки људи, прече је, а опет је исто тако племенито. Још пре скоро две хиљаде година Христос је онако видно истакао како је пле- . менито спасавати заблуделе људе, кад је испричао да пастир оставља стотину оваца док тражи једну заблуделу и, кад је нађе, радује се више њој него оној стотини. Но, што се на то прече и племенито дело данас и не помишља, биће да је највише кривице до оних који су саму ову ствар покретали, али јеу исто доба, хотимице или нехотице забашуривали.

Ко ишета покрај Београда до поља врачарског, видеће данас, поред лепог Дома сиротне деце, како се диже још лепши Дом за глувонему децу. Нема човека који неће поштовање и хвалу одати онима који својим трудом и прилозима подижу и одржавају ова два дома, ова два склоништа бедне и невољне деце. Али, осим бедне и невољне сиротне деце и осим деце глувонеме, има још беднијих. Беднија су она деца од које постају зли и опаки људи, јер она из кола анђела иду у чету ђавола.

Ако се не спасе сиротно дете, оно ће можда пропасти, а можда и неће, јер ће се и по приватним кућама наћи болећива срца да га склони и нахрани. Ако се не склони глувонемо дете, и ако му се не пружи модерна настава, оно ће остати у тами, остаће животињица човечјег облика. Али, ако се напуштено дете не спасе, не пропада само оно, него се тиме спрема и прочаст другима. “

Доброћудно сиротно или глуво-немо дете, ако не спасете, оно ће бити овчица, а напуштено дете ако не спа-

50% -