Učitelj

326 РАСПРАВЕ И: ЧЛАНЦИ

из стручних учитељских школа већ у опште из средњих (гимназисте) или из богословије... У овакав наставнички кадар ваљало је увести у живот нов педагошки правац и ми опет видимо као резултат да је методика појединих предмета била, у самом животу школину, обрађена тек са најважнијим предметима Рачуну и Срп. језику. У деценији 1880—90 имате у опште наставнички квалитет из Учит. школе и В. Ж. Школе. Методика предмета боље обрађена, из онпх главних предмета а методика из Народне Историје и Земљописа Србије у многоме довољно обрађена а сем тога пелажу се основе за разумније предавање певања, цртања и гимнастике. То значи: да је правац од 1870 заузео пространије'земљиште и у учитељству и у методици предмета а тим самим негде више а негде мање — али стално више од прошле деценије — ушао је дубље у школин живот.

Ако погледамо на садању деценију налазимо још више разлога тврдити да је кадар наставнички по готову сав из учит. или В. Ж. Школе; да се такође повећава методеска вештина и у осталим предметима; да је гимнастика у народним школама из нашег српског жнвота а да ће се увођењем ручнога рада и бављењем пољопривреде шприти све више онај истинити правац у настави који тражи примену не само спољне већ п унутарње очигледности.

Изнев овај посебни разлог у еволуцији самога живота наше школе, сад ћемо прећи да наведемо и општи узрок који ће имати утицај на цалокупан живот школе под претпоставком да какве друге околности које су од скора нове за школу не направе поремећај томе животу.

У том правцу ваља нам бацити поглед на наш садашњи живот, било у селу или граду, — то је све једно — и упоредимо га у колико је то могућно са прошлим од пре 30 година као времена које смо узели за почетак уво“ ђења новога правца наставе за основну школу.