Učitelj

~

и

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСН О

«Он је дошаб Господару, да у име целога учитељства у Краљевини Србији, поднесе Вашем Величанству највеће изразе своје љубави и оданости, и да дубоко захвали Вашем Величанству на пажњи, којом је удостојен честитком прве славе Учитељског Удружења, а у исто време и да замоли Ваше Величанство, да се извесне теже одредбе које се нас лично учитеља тичу — поправе. ;

„Ваше Величанство! Учитељство има своју историју, оно има свој осивот. Живот наш био је буран, можда бурнији него што је требало. Али ми, изјављујемо Вашем Величанству, да ми нижада нисмо заборавили свој задатан, иитересе своје Отаџбине, интересе "наставе и васпитања. подмлатка народног. - 5 у

«Учитељи сраски поштујући земаљске законе, залажу часну реч пред престолом Валег Величанства, да ће све своје силе употребити на то, да васпитају омладину и ученике своје у поштовању закона.

«Ваше Величанство! И учитељи су твоја војска, која броји на 2000 најхрабријих бораца. Истина, они се не боре прахом и оловом, него јачим од тога — просветом, “и све то заложиће за Ваше Величанство и Отаџбину своју. То је наш завет, м ми смо сведоци тога завета. Својим радом доказаће то учитељи, Вашем Величанству.»

«„Живело Баше Величанство».

Његово Величанство на тај поздрав одговорило је у главноме ово:

«Мени је мило, што Ми Главни Одбор Учитељ. Удружења као преставник удружених учитеља, подноси знаке своје верности и оданости.

«Учитељи као носиоци просвете и културе у свима напредним народима, теже, да народни подмладан тако васпитају, кано ће од њега постати корисни и вредни посленици својој земљи и народу.

„ја признајем да је ваша дужност тешна, али тако мото и то је факат, да је ваш. позив узвишен, и зато је дужност свакога учитеља ' ако жели истински да послужи својему народу и оној узвишеној идеји васпитавању народног подмлатка — да уложи сву своју енергију и рад у тај тако племенити посао. Њему је све време тиме заузето, м он, да би одговорио томе узвишеноме циљу, треба сав да се посвети њему, и да буде у школи, јер је правом учитељу тамо место.

«Било је времена, када су се учитељи мало вилле бацили па једно друго поље, које је сметало његовом узвишеном васпмтачном послу, али Ја тако исто додајем ш то, да сам од ово неколико година задовољан радом нашег учитељства. у

«Нови закон о народним школама донесен на овогодилањој сесији Народне Скупштине, има нених мање више тежих „одредаба што се лично Вас учитеља тичу, и Ја сам то у једној прилици запазио, ш тај недостатан поправиће се. Али нао што и сами знате, ио Уставу то не може бити ове скупштине, пошто је она само продужење летошње, која је и донела овај закон.

«ја ћу вам бити наклоњен, да се извесне потеже законске одредбе што се лимно Вас учитеља тичу — измене, ма да по овом закону добри учитељи могу отићи у грађанске школе, и тиме могу бити награђени.

После овога одговора Његово Величанство изволело се поздравити са свима члановима Главног Одбора и распитивати: које су то теже одредбе

.