Učitelj

348 ~ ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

5

које би требало изменити. Чланови Главног Одбора давали су одговоре Његовом Величанству на питања, и кад их је Он запитао: да ли су та тражења и написмено изложили, одговорили су да јесу, и да ће ту своју преставку написмено дати г. Министру просвете. |

После подужег разговора Његово Величанство се врло љубазно опро. стило са члановима Глав. Одбора, који сву очарани пријамом Краљевим.

После пола часа био је Главни Одбор примљен у аудијенцију и код Његовог Величанства Краља Милана, и њега је поздравио г. Јов. Макбимовић у главноме овим речима:

«Ваше Величанство!

«Као преставници удружених учитеља дошли смо да изјавимо највећу оданост и верност престољј Обреновића. Учитељи су српски елеменат реда и рада, и тај рад, који почива на просвети и привреди нашега народа, и. оданоста Његовом Величанству Краљу — разагнаће ону таму, која нас одваја од Његовог Величанства, и пречи, да и нас озаре зраци са Његова престола.

„_«Залажући се за интересе своје отаџбине и за славу престола Обреновића, ми молимо Ваше Величанство да буде тумач наших осећаја код Његовог Величанства Краља. «Кивело Његово Величанство Краљ Милан.»

Његово Величанство Краљ Милан одговорно је ово:

«Особито Ми је мило, што Ми је се Главни Одбор јавио. У томе.

ја видим љубав и оданост учитеља српских, несамо према мени нао оцу Краљеву, него и према војсци сриској, коју сви треба да негујемо чи подижемо. Вашим радом на шросветном пољу, треба да упутите ваше ученине да се поносе врлинама јуначким ги јунаштвом. Мени су и просвета и војска подједнако драге, а и привреда је важан део вашега рада. Учитељи сеоски треба својски, да упућују своје суграђане у земљорадњи. и сточарству. И сложним радом СВИ нас успећемо. да наша земља буде и напредна и богата.

«А за танав рад учитељима ће најпре припасти захвалност.

»ја знам да су се учитељи мешали у партиске ствари, али Ја им то ни у колино не замерам, јер су онда такве прилике биле. Новим заноном о зборовима и удружењима, учињено је, да се сви државни службеници, свештеници и' учитељи са чашћу повуку са поља политичког, и и учитељи сад треба само да раде у школи на васпитавању омладине народне.

«ја са своје стране изјављујем, да сам Вам. пријатељ, и учинићу колико год могу, да се задовољите у. својим тражењима, јер ко имате толико много дужности, треба да имате и шрава. Једно без другога не иде.»

Затим је Његово Величанство Краљ Милан распитивао о појединим.

одредбама новога закона које би требало изменити у корист учитеља. Чланови Главног Одбора износили су Му поједине главније одредбе које би требало што пре изменити, наводећи Му конкретне случајеве, који су се већ десили по новом закону о народ. школама.

Пошто се Његово Величанство упитало са сваким од чланова Главног Одбора, опростило се. .

Истога дана у 4 часа по подне отишли су чланови Главног Одбора код г. Министра просвете да му захвале, што је његовим настојавањем дата