Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 349

аудијенција Главном Одбору, а у исто време и да му предаду акт о томе: које тачке у закону о народним школама треба што пре изменити.

Г. Министар је примио поднесени акт и рекао, да ће учинити све што се може. · :

_ Главни је Одбор молио за ове измене: а) Да се плате учитељима издају из општега школскога приреза; Да се станарина учитељима измени у толико, што ће се усвојити пројекат г. Министров, по коме би станарина била у Београду 80 дин. а по градовима 60 дин. месечно;

в) Да се укине давање оцене на крају године, и да се оне замене кондуитисањем, као и код осталих државних службеника. —- Кондуита да буде јавна;

г) Да се ублажи казна по чл. 67., и да се учитељи коначно могу отпуштати само по одлуци Главног Просветног Савета;

д) Да се при прелазу у другу службу рачунају учитељима године службе као указне; и

ђ) Да се приправницима-цама одреди колика била плата.

Овим је Главни Одбор учинио своју дужност, а на надлежним је, да, се ови праведни захтеви учитељски што пре остваре.

Чланови Главног олбора Учитељског Удружења: Јов. Максимовић, Ст. У. Ђорђевић, Коста Глишић, Мих. буетекоске,

Раша Митровић, Дим. Ј. Соколовић, Станоје Николић, Коста

Бретић и Гвозден Јовановић.

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ

Педагошки листови у Словинаца. Тако мали народ, а тако напредан у ошштем образовању !

Малобројни оловински народ, који да једва има на 1!,340.000 душа, и који је административно подељен на осам области, поред свију огромних незгода са којима се сусретас и сусреће, постигао је за последње три деценије такав успех на литерарном пољу, да се одиста љиме може поносити.

Данас излази словинских листова 54, који број најречитије збори о душевној снази овога малог, распарчаног угњетеног народа. Самих полиличких листова имају Словинци 22, остало су стручни листови, од којих 5 долази на учитељство, и то су: ЏСшејзву Торат5 (излази у Љубљани, три пут месечно), РороћињЕ (у Марибору, два пут месечно), Утјес и Апде!ећ (у Љубљани, једном месечно и Кузсапзвљ дегођиђ (у Љубљани, тромесечно).

Зборника и «Кпјуте» — а излази 15, од. којих прво место заузима: «Летопис словенске Матице»,

Од свију књижевних друштава, које разним издањима утичу на развитак књижевности и писмености у опште, заузимају прво место: «Оловенска Матица> и «Друштво св. Мохора.»

Словенска Матица има сада 2880 чланова, међу њима 6 почасних, 21! утемељача, (који плате једном за свагда 50 Форината) и 2603 редовних чланова са годишњим улогом од 2 Форинте.

У прош. лој години издала је Матица 7 дела, 1 табака) за своје чланове и то за улог њихов 04. 2 Фор. ;

УЧИТЕЉ ; ) 28