Učitelj

ЕЊИЖЕВНОСТ 2 369

и удесио догађај који је сасвим могућ. Или, ваљда, г. Август неће мислити и то, да мачка неће џигерице 2

Да је мој буквар бољи од г. Чутурилова најбољи је доказ, што га сви учитељи у Србији употребљују и што и они из оних округа, за које је одређен г. Чутурилов буквар, купују испод руке од књижара других округа мој буквар, те се онај остатак г. Чутурилова буквара, који је пре 9 године заостао у Држав. Штампарији, још није распродао.

А да је ова критака једна обична пакост, види се из свега до сад наведеног. Ну. да је г. Станојевић један неозбиљан, пакосан и сувише лак и критичар и писац и методичар и преводилац, нека послуже ови неколики примери, које сам ја на брзу руку прибрао само из једне његове књиге за децу из календара «Школе» за 1896. годину.

1. «Спустисмо се стрмим теснацем па пређосмо преко ћуприје, која води преко бети безводног Кедрона.» (Шта ли ме је овог —

2. Слуга, роб црнац, говори своме господару: «О, Маса, ви га морате имати.» (Маса, значи господар, па због лепоте унето је да се и српска деца науче звати господара маса).

3. „Волови се нарогушише и да би му се одужили, упутшше му своје рогове.»

4. «Пошто је кољ гб, то му је страшна зима те се мора врло да пази и чува и једнако га загрћу.> (Загрће се кромпир и виноград, а још се и другче загрће. Коњ се не може загртата).

5. «Кад се брадавице, нарочито кад се на руци појаве, не само несносне, но шта више онај део тела где се буду нашле праве ружним.»

То ву преводи ове књижевне звезде на пољу дечје литературе.

А сад да видите његов стил и логику:

1. Он пише великим словом: лав, ботаника, минералогија, пухар, ћулумаја, мачја шапа, маса ит.д. Такве грешке прави љути критичар у књизи, која је намењена ђацима основ. школе, који такве грешке код добрих наставниха ретко. кад праве.

И тај господин коме «0.255 пара» значи 95. пара и који не уме да напише у десетном разломку 25 пара, пише вишу рачуницу и критикује мој буквар.

2. «Од таквог ђака ће доцније и добри људи, умерени грађани и врли Срби постати.» (Од једног ђака овај прави по 10 људи, по 15 грађана и бар по 5 врлих Срба, То. је стил ове наше књижевне величине !!!)

3. А да се читаоци увере, каква је логика у овог књижевног великана, ја износим само овај пример: |

— Молим господине, да ли знате колика је тежина, иркона " Упита, Светислав прекинувши ово описивање.

«— Од најтежих кокона иду на нилограм 210 ком. а од најланших 160. Од сасвим нових кокона наше домаће пасмине иду у средњу руку по 500 на ! килограм !» ;

Има ли овде логике Овако пишу деца, која не мисле, која не умеју рачунати, која не знају шта је то у средњу руку ит,д.

И овај човек, који је много трућао, који ништа вредно да сад није израдио, имао је образа да критикује мој буквар, у коме нема ни једне штампарске грешке, и о коме су се повољно и лепо изразили и критичари и ваљани наши учитељи!!! Није никакво чудо, ако се и ја на крају овог