Učitelj

35100) УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

одговора послужим речиља једнога мога пријатеља: да презирем оне људе, којима је основа подлост а цотка пакост. 8 Децембра 1898 год. Београд. Мих. Јовић.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ, | !

ЗАПИСНИЦИ ХУ. УЧИТЕЉСКЕ ОКУПШТИНЕ

ПГ. САСТАНАВ држан 4. авг. 1898 год. у Београду.

Председник г. Џутниковић у 312 часа по подне отвори скупштину, и позва је да саслуша записник Џ састанка. Секретар Тешман Николић прочита записник. у

После неколико мањих измена записник би примљен.

Председник стави на дневни ред молбу Обреније Петронијевићке матере пок. Вишеславе учитељице из Карана. У

Известилац саопштава да је одбор преиначио своје решење и да је донео одлуку, да се Обренији даје стална помоћ у 1920 дин. год.

Председ. пита скупштину одобрава ли одлуку одборову, или да јој се да ванредна помоћ у 1!50 дин. наводећи разлоге да бисмо се огрешили о правила, ако би одредили сталну помоћ.

Скупштина одобри помоћ по. одборској одлуци, с тим, да то скупштина, изузетно чини. - |

Председ. вели да је на дневном реду предлог Беличког збора о осигурању учит. породица после смрти, и у исто време разлаже и моли скупштину, да решење ове ствари одложи за др. годину, пошто се о њему није имало довољно времена за размишљање, већ да секушштина изабере нарочити одбор од учитеља, и да тај одбор умоли кога стручњака да споразумно израде правила, која ће се идућој скупштини поднети на одобрење-

Вел. Павловић пристаје, али тражи да се одреди рок одбору докле треба да буде готов с правилима, и да се правила пошљу свима учитељским зборовима на проучавање. Он предлаже да 151: рок буде !. марта идуће године. ђ

"Скупштина прими предлог и одреди да правила буду готова до ! ПА 1899. године. 4

Председ. износи на дневни ред решење озаја 6 даваљу помоћи и напомиње екупштини да буде штедљивија, јер удружење не располаже са великом количином новаца.

Известилац одбора за молбе чита решење по молби Љубице матере пок. Петра Анђелковића бив. учитеља, која је молила за помоћ. Одбор мисли да молбу треба одбацити.

Скупштина усваја.