Učitelj

378 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

УПТ Састанак

Држан 19 и 26 септембра 1898 год.

Били су: подпредседник г. Јова Максимовић, чланови: Тре Коста. лилзнић, Стева Ђорђевић, Дим. Соколовић, Раша Митровић и Гвозден Јовановић.

Т 5 е

Читају се записници У. и У. састанка. Одбор прими прочитане записнике са изменом тачке 1Х. у У1. записнику.

П. Г. Коста Симић овд. писмом извештава Гал. Одбор да је умро Анта Голубовић и јавља време сахране. Пошто је покојни Анта био члан удружења, неколико пута био члан Гл. Одбора, а у прошлој години и подпредседник у истом, то је Гл. Одбор решио да, участвује при погребу на овај начин.

1., да се умоли г. Урош Благојевић да држи говор о животу покојног Анте, | -

4., да Главни одбор корпоративно присуствује погребу,

3. да пок. Анту упише за члана утемељача Фонда, сиромашних ученика ужичких основних школа, са улогом од 20 динара место да му по„ложи венац, , ,

4., да се донесе некролог — у листу Учитељу — о животу пок. Анте.

Ш,. |

Кладовски учитељи моле Главни Одбор да се из дружинске касе изда позајмица г. Сретену Динићу, учитељу ради штампања расправе,

Уз ово, прочитано је и писмо г. Сретеново, којим и сам моли за позајмицу. а ;

Пошто се према Правилима Учитељ. "Удружења позајмица ником из, "Аружинске касе не даје, то је одбор решио, да се ни Сретену тражени · зајам не може дати.

Ако г. Сретен мисли, да би се његова расправа могла штампати у Аруштвеном листу «Учитељу» може се обратити уредништву ради тога.

ТУ.

Е: Михаило Сретеновић, моли Гл. Одбор, да његову оставку, коју је раније поднео на чланство у Гл. Одбору. сматра да не постоји, пошто су престале сметње услед којих је исту био поднео. ·

Га. Одбор уважио је ову молбу Михаилову и решио, да се позове „у седнице Гл. Одбора. 3

| У.

Прочитано је писмо Дирекције Орп. Држ. жељезнице Љ 13735 од

19. септ. ове год. п. примљено знању. 5

МГ.

Чита се молба г. Жарка Јовановића, бив. учитеља у Босни, којом; моли: да му се изда помоћ из каса, Учитељског Уддружења, јер се налази УУ великој нужди.