Učitelj

574. __РАбСПРАвВЕ_И_ЧЛАНЦИ

Учитељ не треба хотимично, а без повода, никога да вређа ни јавно ни тајно. Увреде никога не поправљају нити кога задобијају, него баш на против, дају обратне резултате. У свом товору он мора бити пажљив и бирати изразе да кога не увреди. И у томе се огледа његово васпитање. Ако има рђаву ману зато, треба по могућетву сам да је обуздава.

Исто тако, учитељ не треба да дозволи ни њега други ко год да вређа. Мале увреде њему нанесене треба да опрашта, по примеру великога учитеља, човечанства, Исуса Христа, који на последњем часу моли Бога да опрости онима што га убијају. Крупне увреде нанесене му не треба да прећути, већ разлозима, објашњењем, или судским путем, треба да их одбије, ради моралног угледа свога.

Учитељ не сме бити лукав, ласкавац, подлац, огова-

БК ра рач, интригант, _сплеткарош ит. знут је, а мрзе-гта и сами они, који се користе тим ње-

д. јер такав учитељ омр-

говим манама. Учитеља без тих мана и противници цене. Но против, по примеру великога учитеља, он је дужан завађене да мири, а љубав да шири.

Учитељ не сме да буде кукавица ни морална слабо)тиња, која је само за сажаљење и презирање. Он треба ђ да има своје ја, које је дужан кад год затреба да упо) треби, само хладно, објективно, тактично, разложно и до) стојанствено, као сваки частан и свестан човек, и како

+ )

то имену његовом личи. Овакав имаће више вредности и биће боље цењен, него као кукавица и слаботиња. Учитељ не сме бити инаџија, пакосник ни осветник. Тешко је и замислити учитеља који другоме „јаму копа“ а још теже је замислити учитеља који чини нечасна дела. Ако ко год има злобно срце, треба, хотимично, свесно,

да угушује таква, осећања, која су штетна и за онога ко

а,

их има.

=“

а