Učitelj

УЧИТЕЉЕВ РАД У школи и ван њЕ 575

Учитељ не сме бити нигде пристрасан и неправедан, већ објективан, у суђењу туђих дела и спорова. Њему, само ако има важности у околини, често ће се људи обраћати с разним жалбама, молбама и тражењем савета. И он у томе мора бити савестан и непристрастан, према претходним двема тачкама.

Учитељ не сме бити много себичан ни велики материјалиста, јер ће га то навести на друге мане, и шкодиће му аукторитету, који му је тако нуждан у народу. На против, место ниске завидљивости, недостојне себичности и грубог материјализма, код учитеља треба да преовлађује доброта и доброчинетво материјално и морално.

Учитељ мора бити милостива срца не само према невољнима од Бога, већ према свакоме ко је у каквој нужди и невољи. Треба да има саучешћа у свачијој тузи и несрећи, јер милосрђе је светла страна људског карактера. Учитељ мора бити мирољубив, да сеје слогу и проповеда љубав. Ну то је дужан и делима потврђивати, а не само речима проповедати. То је дужан чинити, и такав бити, не само по хришћанској и човечанској дужности, већ и за њега је боље, да живи у слози са сваким, и да живи међу сложним људима. Слога нам је свима нужна ради јачине и душевног спокојства. |

Учитељ мора сваком згодном приликом ширити, потпомагати и бранити све могуће врлине људске. Тактично и различно износити и критиковати свеколике мане људске.

Учитељ мора поштовати и одржавати нашу веру православну, пазити да се она не скверни и не саблажњава. Кад је у цркви, треба да пази на држање своје и својих ђака, те да да примера поштовању свете службе и оног светог места. Своју побожност и своја верска осећања треба, да потврђује целокупним животом и радом својим, а не само говором и идењем у цркву. Јер и Св. Писмо