Učitelj

604 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

5 за а ВЕНЕ

духовни живот, него даје мишљењу и хотењу нарочити правац. Како би се друкчије могло објаснити, што религиозни погледи појединих цркава, политичка начела разних партија, друштвене предрасуде извесних сталежа, празноверице и обичаји појединих крајева — прелазе вековима скоро ни мало неизмењени с оца на сина, што извесни таленти постају скоро наследни. (У нас породица Јована Илијћа, која је дала неколико песника.)

Овај утицај друштвених кругова на развитак индивидуа у толико је већи, у колико су ти кругови чвршће везани, у колико је унутрашњији њихов живот и у колико је појединац боље привезан за целину. Отуда по правилу велика варош мање утиче на осећања и хотења омладине него мала места. Она има сувише становника, да би исти могли ступити у што веће моралне односе. У њој сваки пролази поред другога хладан и туђ не питајући за болове. Дете се пак израна учи да сматра људе као ствари, којима не треба одати никаквог поздрава, никакве пријатељске речи; па и сами најближи суседи, који живе ве њим у истој кући, остају му често туђи. Како је све ово друкчије у каквом селу или мањој вароши! Ту дете долази у много ближе односе са становницима своје домовине, ту га сваки познаје и поздравља, и цела општина узима учешће у судбини свога члана; ако пак од њега постане добар човек, онда бива понос целог места.

Према свему овоме, велики је утицај домовине на духовни живот људски. За њу је дух сваког од нас хиљадама веза утврђен, и ми целог свог живота узимамо храну из њеног духовног богаства, те и најнесрећнији није потпуно изгубљен догод има место, кућу, које зове својом домовином. 'Гу је чврст основ наше снаге и најважнији извор нашег образовања. Ма онда држимо увек тај извор за себе отвореним, сачувајмо праву верност према својој до-

– а арене

оса а сааљ нади дна аајиака