Učitelj

| ЗНАЧАЈ ДОМОВИНЕ · 605

мовини, т. ј. према комаду земље, где смо се родили, с којим сто годинала били у љубави, загрлито га чврсто овит својит срцем !

Врање | · Крста Јанић : учитељ

Како се изводи данас, а како би требало изводити партију о гласовима у „Уводним веџбањима за читање“ „“) или основа за Нови Буквар.

Ћ

Пре но што приступимо приказу самих начина, метода, нека нам је дозвољено да учинимо неколике напомене,

а) Под партијом о гласовима ваља разумети целокупну радњу са овима, од кад се по садашњој практици од речи и слога пређе на њих, па све док се деци не да буквар, док се т.ј, не стану изучавати знакови, писмена-слова, којима се псти и бележе.

6) Сврха је њена да на првом месту да ученицима појам о гласовима, говорним у вези, за тим да их свикне на изговарање у вези, на спајање пли зглашавање њихно у говорне целине. Другим речима; да се почетник освести како је целокупни говор наш састављен тек из неколико гласова, и да се савладају фонетичке тегобе говора, јер као главни захтев модерне наставе за читање важи правило: Почетници треба да знају узљави читати још пре, но што упозналу и једно писмо било рукописно било штампано“, =) — а мп се с овим слажемо, па из чисте тежње да би ово важно правило што пре и што сигурније извојевало себи и право на живот, ретке ове и пишемо; |

в) Партија је ова једна од најважнијих у целој настави, јер се њоме удара темељ равној, а без сумње и главнијој, важнијој половини оне целокупне зграде што се писменошћу зове: — њоме секао што се из предње напомене јасно види, — полаже основ чи-

#) Џовнато је да поред „Уводних веџбања ва читање“ има и „Уводних веџбања за писање“, као и то, да она прва ван партије о гласовима која и чини језгру њихну обухватају још и реченицу, реч и слог.

#ж) Елементарна писменост Чутурилова страна 93.