Učitelj

ШКОЛСЕО КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 621

мање, у [ р. остаје исти број часова, ма да је у сва четири разреда уведен нов предмет Ручни рад са по 2 часа недељно, док су та два часа одузета од Српеког језика који је имао 10 часова, а сада. само 8. У ПГ р. било је до сада 25 часова а сада 26, више један час, а у ТУ р. сада је 27 а било 28, мање један час.

Када упоредимо еве ове таблице видимо, да је само У НЕР. мушке школе додат један час више, а у свима остала разредима : мушке и женске школе умањен је број часова, пи ако су као што мало пре рекосмо унета 4 нова предмета (а један само отлао).

Па и поједнним предметима није остао број часова онолики, колики је до сада био, и ту су чињене измене. Досада је Српском језику дато било у Гр. и мушке и женске школе по 10 часова и сада по 8, у П-тим разредима било је озако: у П раз. мушке било је 8 и остало 8, а у Цер. женске било 7 а пој је додат још један час више, у ПЛ раз. мушке школе било је 7 часова, сада је 6, а у ПГ р. женеке школе било је 6 часова па је. тај број часова и сада остао. У четвртим разредима било је по 5 часова, а сада је додат | још по један час више, те су изједначени са. трећим разредима.

Рачуну је остао исти број часова као п пређе, ма да је додат нов предмет Геометрија. До сада је Земљопис почињао се учити у П раз. са 3 часа, па је тако било п у 11 и ТУ разреду мушке и жен. школе, овим ГУ раз. жен. школе, где је овај предмет имао 2 часа недељно, — а сада је са Земљописом спојена и Историја, и почињу се учити у Ш-ћим разредима са по 3, а у ГУ-ом раз. са по 4 часа недељно. Пређе је Историја била засебан предмет који је имао у четвртим разредима по 3 часа недељно. Пређе је се Познавање Природе учило у ЈИ п ТУ р. са по 2 часа недељно, а сада је том предмету додата Пољска Привреда за мушку, и Поуке за домаћице за женску децу, и ти предмети почињу се учити у Ша затим п у ЈУ разредима са по 3 часа недељно. Додат је Па само један час више а нова два предмета додата. Лепо писање имало је досада у ПГ и ТУ разредима по 1 час недељно, а сада је спојено са Цртањем са по 2 часа недељно спега, а толико је часова. пређе имало само Цртање. Певању је остао пстп број часова који је и пре био — по 2 часа недељно у свима разредима, а тако је исто и са Гимнастиком. Досада је женски ручни рад био заступљен у женској школи овако: у јр.» у ПЦ у Ш383 пу ТУ р. 4 часа недељно, сада је сведен тај број на 2 часа недељно у сваком разреду, али је зато уведен Ручни рад у мушке школе као засебан предмет са по 2 часа недељно.