Učitelj

622 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Када се погледа на састав овога плана видиће се тежња, да се садашњи претрпани материјалом програм умањи, нарочито још џи за то, што је доста нових предмета унесено у основну школу новим законом о народним школама. А ово је још потребно и с тога, што основна школа треба да још већу важност поклони васпитној страни, него што јегдо сада могла чинити због претрпаног програма. Верујемо, да су и члапови Главног Просветног Савета имали све ово на уму када су саставили овакав Наставни План.

Када буде Пртрам свршен проговорићемо ошширније о њему, а сада желимо да се исти састави тако, како ће одговорити истинској потреби за коју се п саставља.

СТАРА СРБИЈА Српске школе у Скопској Епархији ва 1896|7. ше. годину

Т Скопље.

а) МУШКА ГИМНАЗИЈА.

Гимназија има три разреда интернатски уређена. Има свега, 158 бана и то: у 1 раз. 69, у 148, у Ш 40. Иснисалв се из Гђ. 10, из П 5, из ПЕ 8, свега 18. Полагало испите 184 ученика. У школи радило пет наставника.

6) ЖЕНСКА ГИМНАЗИЈА,

И ова је школа интернатски уређена — има три разреда са 56 ученица, и то у Г р. 85, у П 1, у ША. Оставило школу 7 ученица и то: из ТЕ р. 4, а из П 3. Радиле три наставнице.

В) основне ШКОЛЕ.

У Скопљу има четири основне школе — две мушке И две оженсне са приправним разредом при свакој школи. Ове се школе налазе с обе стране Вардара, две с леве, а две с десне стране. У мушкој школи с леве стране Вардара има четири разреда са 46 ученика П ава, наставника, а у оној с десне стране опет четири разреда са 40 ученика — с једним учитељем и једном учитељицом. — У женској школи с леве стране Вардара има четири разреда са 46 ученица са, две наставнице, иу оној на десној страни четири разреда са 86 ученица и једном учитељицом. Свега'у четири осн. школе било је 168 ученика-ца п 7 учитеља-ца.