Učitelj

ЗАБАВА И ПОУКА 637

— Баш ништа! Замајао сам се у раду, па е тога ти и не дођох.

— Море, чини ми се нису у тебе чиста посла. Да ти није где замакло око Она колегиница наша.... она Милка! · Немој, знаш, да се ја и ти сукобимо!

— Не бој се, ја ти нећу бити на путу. Теби се она у осталом увек више свидела него мени. А осим тога, ја се не бих оженио учитељицом, па макар остао неожењен. «

— Од кад ти измени мишљење о учитељицама 2 Јесенас ниси тако говорио. Мора бити да си запазио какву која није учитељица, ма ја не мислим да се ми, учитељи, морамо женити учитељицама, али држим да су оне најбоља прилика за нас, да учитељ понајпре може изабрати себи добру жену баш између учитељица.

— Учитељица није никаква домаћица. Ја у школу, она у школу, — ко ће да гледа кућуг Па онда, учитељ, ожењен учитељицом, често мора да остане у каквом лошијем месту с тога, што је теже добити премештај за обоје него за једно.

—- Опет ми се чини да ти грешиш. Оно може се наћи добра прилика и међу девојкама који нису учитељице, али поређе: из имућније куће, добро васпитана девојка ретко хоће да пође за учитеља, чини јој се то мален положај. А већ ружно изгледа, и у ствари је ружно, да се учитељ ожени простом девојком.

_—- Није то ништа ружно. Ако је проста, тим боље : не зна за моде, неће трошити на беспослице, гледаће кућу и домаћу економију. Само ако је жена добра домаћица, тако ће се, моћи завезати која пара. А муж нека догони своју жену, ако чему није вична.

— Па то је онда, како ти велиш, најбоље оженити се каквом неписменом сељанком....

Владимир ме оштро погледа у очи, па ће развученим гласом, рећи: