Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 885

послу веома мала. Већ су до сада одржали неколико конференција, на којима су се договарали, шта да раде те да им се побољша слабо материјално стање. На, тим конференцијама било је и неколико народних посланика, који ву и сами својим говорима износили заслуге учитељске за културни напредак народа, али да су им плате доиста малене према раду, и с тога су обећали ваузети се, да «се што пре побољша материјално стање учитељско. А у Апћањакој, где учитељи имају 1100—2700, а виши учитељи 2700-—5900 марака плате, хоће велики број учитеља да напусти државну службу, десеторица су то већ и учинила, и ако сваки од њих мора вратити држави 900 марака потпоре што их је као приправник добио.

Повећање плата. — Сабори: штајерски и валцбуршки донели су једнотласна решења, којима се знатно повећавају плате учитеља и основних и грађанских школа. У Штајерској ће од сада грађански учитељи имати основну плату 1200 Фор. а затим три периодске петогодишње повишице по 100 Фор. и две по 150 Фор.

— „Езрегапјо“ — тако се вове нови јевик ва међународни саобраћај, који је саставио руски лекар Др. Заменов. У Француској Академији наука претресано је ово питање и читана расправа о томе. Сви су се сложили у томе, да ниједан од четири до сада најраспрострањенија језика на свету, није погодан за међународну употребу. Створен је био језик: „Уојарцк“ — али се у практици није могао извести. За овај нови језик веле да је Толстој казао, да се може научити за два сахата. Чисто невероватно !

Удружење коректора. — У Петрограду намеравају коректори основати друштво под горњим натписом. Циљ је друштва, да унесу ред и једнообразност у руском правопиву, као и материјално помагање у невољи и болести. „Нов. Времл“ пише, како није могуће не симпатисати оснивању таквога друштва из разних узрока, а нарочито с тога, што ће се постићи јединство у руској ортографији. Сада није реткост видити у једном и истом броју новина, књига, журнала, савршено различну ортографију. Па чак и у дивот издањима, често ће се видити за чудо неједнака коректура због тога, што прву коректуру чита један, другу други; један се придржава једнога Филолога, други другог и т. д. Разуме се да је то једна велика тегоба за читатеље.

Изучавање руског језика. — У Минхену је основано друштво за изучавање руског језика. Чланови друштва скупљају се двапут недељно, а плаћају месечно 2 дин. Учитељ је Немац, рођен у Москви, а чланови су: официри, учитељи, чиновници, ђаци и трговци.

Друштво за париску изложбу. — У Нетрограду је пре кратког времена основано друштво у циљу посете изложбе у Паризу 1900 године, Сваки учасник друштва дужан је платити 300 рубаља, а зато ће имати бесплатан подвов другом класом у Париз и натраг. Карта ће вредити најмање месец дана. Осим тога, сав пртљаг од станице до гостионице и обратно, друштво ће само преносити. У Џаризу ће имати стан и храну у гостионицама првога реда, а тако исто и бесплатну лекарску помоћ и лекове. На свима жељевничким станицама до Шариза, друштво ће имати нарочите агенте, који ће бити на услузи свакоме учаснику при прелазу из воза у воз, при прегледању пртљага и визирању пасоша на граници, а чиниће им и друге разне услуге при задржавању у Берлину и Келну и изврши-