Učitelj

ЕЊИЖЕВНОСТ Па 839

И према свему реченом сме се рећи да књижица заслужује пажњу школских раденика, а потом и праведан суд. Цвети, 1899. год. Крагујевад. Љ. М. Протић.

Први појмови из геометрије за сва четири разреда основних школа. — Н. Врсаловић про. гимназије Краља Александра [. — Накнада књижаре Велимира Валожића — Цена 1 динар.

Има књига које су лепе само по својој техничкој изради, док друге опет уз добру садржину имају веома рђав спољни изглед. За књигу горњег наслова може се, по нашем мишљењу рећи, да долази међу оне ређе, код којих су добри и садржина и спољашност. За нас је у толико пријатније констатовати ово, што смо не давно морали за друго делце истог писца рећи, да је сва вредност дела у корицама и хартији.

Књижица ова од 72 стране кад је прочитате оставља, код вае веома леп утисак. ( једне стране видите, да је писана са пуно љубави према оној јадној дечици, коју хоће сад већ и геометријама да хране, с друге пак стране осећате лепо да сеу веома лаком стилу, практичним примерима утопите у област нове науке — геометрије. 6 |

Изобиље слика и сличица не служи овој књижици као прост украс, већ, како се нама чини, збиља ствара код деце јаче преставе о ономе, што је у појединим одељцима изложено. Слика на страни 24 преставља приземну кућу са обалом, родама на крову и брдима у даљини. Сви су ови објекти тако лепо изведени, да се одмах лепо види како привидна величина неког предмета зависи од удаљења посматрачева.

Појам о линијама — правим и кривим — писац веома лепо објашњава кретањем самих ученика или бацањем камена. Изломљене линије објашњава правцем улица, а тиме видимо одмах неку корист што наше градске улице нису још исправљене.

После описа метра и његових делова долази лепо тумачење правог угла и степена. За тим долазе: круг, троугао, четвороугли и полигони. Све ове геометријске слике описане су лепим и лаким стилом и вешто објашњаване практичним примерима.

50%