Učitelj

84 ____ЕЊњИЖЕВвНОСТ

На страни 54 веома је лепо изведен начин израчунавања површине правоугаоника. 'Ту је поменут и ар и хектар. После овога, настаје одељак о телима, а затим долазе ПА АНУ. На стр. 62 говор је о осветљењу и сенци.

Говорећи о рогљастим телима писац је дао и слике из којих деца могу исецањем и сама справити поједина тела. Ово доведено у везу са ручним радом у основној школи може бити само од користи. После овога долази одређивање страна света и књига се најзад завршује са 34 лепа задатка.

Уз корице је прилепљена прна таблица и држаља за писаљку. — ·

Све што је у књигу унето, јасно је и тачно; ако још дотични наставници буду разумели писца онда ова геометрија, у место да буде најтежи предмет у основној школи, биће најлакши и деца ће га заволети. Задобијајући љубав ученика према Про осигуран је успех. М.

Ват. ОВ Ио

НЕЉ оре

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

ХУЏП. ОДОТАНАЊ држан 22. дец. 1898. године

Били су: подпредседник г. Јова Максимовић, чланови: Станоје Николић, Стева У. Ђорђевић, Рашо Митровић, Дим. Соколовић, Коста Крстић, Мих. Сретеновић и Гвозд. Јовановић.

1

Чита се молба г. Јове Филиповића учит. у Поповићу, којом моли, да му се изда ванредна помоћ у 100 д. прилаже и акт Управе зборске с њеним мишљењем да му треба дати помоћ.

Решено је: да му се изда на име ванредне помоћи шесет динара.

П Читају се писма школск. надзорника г.г. Љубе Ћирића и Љубе Протића, којима извештавају Гл. Одбор, да су примили

а а а ава а лава а а Два а а а