Učitelj

КАКАВ ТРЕБА ДА ЈЕ ШКОЛСКИ НАДЗОРНИК 107

вају индивидуалне силе појединаца у разрешавању тешких и мучних питања, врло је лако да се одреди и једно слободно место и васпитачима народне омладине, те да на тај начин буду у стању да развију и оснаже свој утицај у моралнорелигијском и умном правцу, на срећу не само својега народа вего и човечанства.

Па, у колико је учитељима и омладини стало до слободнога кретања у послу и раду, до елободних убеђења, у толико ово треба да је светији задатак непосредним старешинама народне школе и наставе — надзорницима Поштујући личну слободу учитељеву, поштујући њихова убеђења, створиће међу учитељима одличне характере и раднике, уздићи ће глас својих школа на завидну висину, те ће им на тај начин и учитељство и омладина бити захвални, а отаџбина ће их обасути признањем и захвалношћу.

4. Надзорник треба да има примерно понашање и опхођење према учитељима.

„Лепо понашање није само гола спољашност, већ огледало лепе душе и благородне природе“ — вели 'Генисон. „Лепо понашање је једна од главних спољних дражи карактера“ —- вели даље Смајле.

И заиста, има ли шта лешше него видети човека, чија је душа сушта благородност, кроз чија уста не излеће никада груба реч, на чијем лицу не плане никада сурови гнев!2. А како је опет одвратно, како је непријатно посматрати ч0века, који је своје лепо понашање и опхођење замрачио грубошћу и сигурношћу 2! Истина, има људи који су и поред свега тога што су груби, сурови и набусити, ипак добра, срца и светла карактера, али колико би ти људи више вредели, колико би могли бити у друштву и пријатнији и кориснији, кад би се још одликовали благошћу расположења и лепотом понашања 2..