Učitelj

108 РАСПРАВА И ЧЛАНЦИ

Ова карактерна црта човекова живота отпочиње се неговати код деце још из најранијега времена у родитељској кући, а на њу су дужни да пазе и учитељи у школи.

Па како би и они то извели, кад својим животом и евојим радом међу ученицима не би били узор понашања и опхођења према својим малишанима 2

Кад то захтевамо од деце, кад то тражимо од наставника, кад је дужност. дакле, свакога човека да је примернога понашања у друштву онда тим већма треба да су васпитани у овој врлини они, којима је дужност да непрестанце лебде над духом учитељевим и над духом школским. Школски надзорници најпре ће моћи стећи себи поштовања, ако и сами буду поштовали не само трудан и заморан посао учитељев, него и личност његову, ако буду имали обзира и према оним назорима и погледима учитељеким, према којима они и нису толико расположени, или који се разликују од његових соп_ствених погледа, ако одају поштовање и цене вредност учитељева рада, ако су у опште стрпљиви, уздржљиви, толерантни. Својом толеранцијом присвојиће они срца учитељска, која ће се отворити, те да им на тај начин продру у душу и испитају унутрашњост њихову, да упознаду суштину природе њихове, а то је тако потребно свакоме надзорнику !

Они надзорници, који себи прибаве ову лепу особину душе своје и карактера свога, најмање ће имати потребе да уоквирују свој посао и свој рад надзорнички у званичне Форме и званичне прописе, јер им то тако рећи неће бити потребно, пошто имају љубави учитељске, и сваки се посао ради из љубави према послу, скроз прожети осећајима дужности према школи и овећајима поштовања према надзорнику. Ту су склад и хармонија међу чиниоцима, од којих и зависи наставни успех — на своме месту. Разуме се, да ће ту бити напретка у свакоме погледу. Из круга таквога надзорника биће најмање сукоба, најмање неприлика и несугласица између надзорника и учитеља.