Učitelj

114 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

о МЕ А Илира трна нанели Пари а па А и 7

своју самосталност у своме унутрашњем раду, и да спадну на најнижи ниво свога самообразовања и усавршавања.

Добри школски надзорници, надзорници напреднија духа, ; које у послу не руководи ни себичност, ни антипатија, настаће ш код оних учитеља-ца који још. нису могли ступити у ово заједничко учитељско коло, да се што пре и они упишу и да уђу у ову заједницу, из које ће извући за себе највише како личне, тако и опште користи. Добри ће се школски надзорници радовати свакој прогресивнијој појави у учитељ ству, предусрешће сваки лист, свако делцо учитељско, потпомагаће их по мери својих способности, па ће и остале раднике школске чинити пажљивим, да притокну у помоћ сваком озбиљном учитељском послу.

"Кад се на тај начин прикупи један повећи број радника учитеља, они ће онда сматрати школске надзорнике као своју старију браћу, као своје праве помагаче, те ће тако удружени, сви скупа, поћи једним заједничким правцима, да утицајем својим и друге, у послу заостале чланове, покрену на живљи рад. Овако уједињене снаге учитеља и надзорника, подићи ће углед и самоме Учитељскоме Удружењу, те 56 оно постати п јаче и моћније, да би могло до краја извести свој циљ и извршити свој задатак.

Учитељи пружају руку надзорницима, а они треба да је свередно прихвате, па је успех — у!

3. Шта се све очекује од доброг и ваљаног школског надзорника 2

Какав треба у опште даје школски надзорник, већ смо на ситно изложили у појединим одељцима ове расправе. Неће бити сада с горега, да на крају свега, сумирамо у неколико све важније захтеве и друге мање погодбе, те да би се на тај начин добио што виднији преглед овога, овако важнога питања. Не треба никоме да је чудовато, зашто је Учитељско Удружење овако брзо ставило ово питање на дневни ред, и изнело га пред своју шеснаесту скупштину.

/