Učitelj

КАКАВ ТРЕБА ДА ЈЕ ШКОЛСКИ НАДЗОРНИК 115

Школски надзор, или боље рећи карактер школскога надзора, чини једну врло важну тачку у социјалноме питању нашега учитељства, оно је донекле чак и питање о части српскога учитељства. Васпостављење сталнога школекога надзора и сталних школских надзорника, учитељи српски не смеду сматрати као стављање извесне бране или извесне препоне њиховој личној слободи, а тога.и школски надзорници треба да се чувају, те да не створе у учитељству такво мишљење.

Нико није противу надзора. Кад га има и у свију остадих сталежа, нека га има и у учитељском! Али не треба, никако сметати с ума, да надзор треба да буде: карактеран, пра- . вилан, умерен, што ће рећи до извесних граница. Ако се његове границе сувише дуго развуку, те задру чак п у индивидуалну слободу наставничку, онда је надзор прешао свој круг, и готов је да се окарактерише самовољом или може бити још и каквим грубљим изразом.

Најважнији услови ваљанога школскога надзорника ови су:

1. Да се ошходи са свима подручним учитељима срдачно и потпуно једнако;

2. Да зна како ће поступати са особеностима својих учитеља; |

8. Да све учитеље својом умешношћу доведе на под једнако ехватање дужности и права;

4. Да се стара, те да свакоме учитељу помогне п саветима и делом, где је год то нужно, па и у питањима његовога обичнога живота; и још:

5. Да им уме пробудити интерес и љубав к послу васпитавања и образовања омладине народне.

У главноме дакле: надзор треба у првоме реду да користи ствари школској и да је унапређује. ( тога се он никада и не сме осећати као неки притисак, већ као пријатељсока услуга учињена другоме ради саме ствари у служби и

васпитања омладине народне. Е 5+