Učitelj

192 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

нице су биле народности махом чешке, две су биле из Русије, једна из Бугарске, а седам из Моравске.

ш Чешкословенски пансионат.

И овај завод за васпитањо девојака из средњих домаћинскиг кућа недавно је основан у Прагу. Управниковица је Ј. Јакубичкова, дама ретке способности и'великог искуства, и с те стране добро позната чешким наставничким круговима. Само име тога завода „Чешкословенски пансионат“ јасно казује и смер његов: „да васпита и гаји узорне Чефиње и Словенке, које ће као будући породични стубови бити свесним своје велике задаће, не само као чланови породице, већ и као узорити чланови свога народа.

ТУ Виша девојачка школа у Брину.

Тринаеста се година навршила, како је у Брину основан виши завод за васпитање девојака. Школа је подељена на обртну (индустријску) трговачку и научну (нестручну). Сада су отворени и курсеви вечерњи за служавке и раденице, којих у Брину, као индустријском раду, има огроман број. - |

Колико је овај и овакав завод био од потребе, може се најбоље видети из многобројног ђачког уписа, који с године у годину све јаче расте. Тако је у прошлој години било уписано 612 ученица (за 124 више но у предпрошлој години). У одељку нестручном било је уписано у минулој години 364 ученице, у индустријском 257, трговачком 251. Старих је ђака било 247, ново уписаних 365. Из самог Брина било је уписано 203 ученице, од којих 88 још нису иступиле ив обавезе за похођење школе, Из Моравске било је 268 ученице, из Чешке 188, Шлеске 4. Доње Аустрије 6, Словачке 3, из Србије 8, по једна из Русије, Бугарске, Далмације и Босне. За пансионат било је пријављено 204 ученице, али је од тога броја могло бити примљено свега 151 ученица.

Теоријски предмети предавани су у заводу заједнички, у осталима су се ученице делиле по својој вољи и према будућем позиву свом. И четврта школска зграда довршена, је, јер се у дојакошњим, услед све јачег броја нових ученица осећала јака стешњеност.

Наставничко особље. бројало је 835 чланова, и то махом најјаче. „стручне снаге чешке. Ученице су имале 3 велике књижнице на рас-