Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 158

И пари ПИШУ ЕКС АЛЕ А а 8 е6б______-___

положењу, а за све зимње месеце недељом и празником била је за њих отворена и читаоница, где је било изложено преко 50 листова.

Напреци чешке Средишне Матице Школске.

Шта се може учинити приватном иницијативом, не чекајући све од државе, а када су појединци одушевљени народним папретком најбољи пример даје нам Чешка на сваком културном пољу у о ште, а у просвети на по се.

Свима нам је добро позната, јер је и на овоме месту пала 6 томе многа реч, она очајна борба угледних синова наше чешке браће, када оно после белогорске битке западоше Чеси у безизлазан положај, борба вођега с напрегнућом и последњих сила: да се у народу који беше пао у летаргијски сан, разбуди евест и поведе у борбу, како би се одржао као народ, те да га не потопи немачко море, које та је са свију страна почело запљускивати. И напори правих и ис крених пријатеља народних крунисаше се успехом.

Највећа је опасност за Чешку народност потицала од немачког „Шулсерајна“, који је с године у годину срж чешкога народа, ом ладину његову, одводио у своје школе и понемчавао. 'Тако је хиљадама чешке деце одрођено од своје народности и изгубило се у немачком живљу. Чешки прваци гледајући зло очима а знајући, да је народној слободи и напретку најсигурнији и најпоузданији основ истинска тросвета народна, основаше добровољним – прилозима, коју тако и данас одржавају своју Оредишну Матицу Школску, као моћан стожер за народне интересе.

Тако је њихова Средишна, Матица развила своје благотворно дејство, супрот немачком Шулферајну, те сваке године подиже и издржава своје школе у местима, која су највише изложена туђинској навали.

И из малих, незнатних почетака, данас се развило моћно проеветно средство, које у одбрани народних интереса и одржању чешке народности игра преважну улогу.

На главним школама, које издржавају Средишна Матица Школска, било је у прошлој школској години 6592 ђака, и то: у школи Билино-Брезанској 120, Ближејову 58. Брезњици 919, Добравима 16, Дабенцу 41, Хлавнову 61, Ходковицу 95, Хоносицу 40, Хостомицу 879, Јаблонцу над Нисом 42, Јанушови 55, Колешовицу 58, Кописту 492, Коштану 322; Кунову 110, Мор, Крумлову 18, Кумичичку 281, Ледвицу #20, Либјехову 110, Либерцу 224,. Литомјерицу 204, Мале-