Učitelj

156 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Вероватноћа, је да ће школство још боље напредовати после летошње конперенције мира у Хагу, јер је то била еминентно просветна конференција, какве до сада није било. Према њој губе се све школске конференције, све учитељске окупштине, сви конгреси и културни и научни састанци, јер ће се сталним осигураним миром највише унапредити просветни напредак т ј. школетво Већ се одавна упоређују издаци на војску, с онима за школе, па се одатле праве закључци у погледу скоријег унапређења школа. Данас већ пријатељи мира, а то су пријатељи просвете т. ј. школе, рачунају, да ће се почети мало по мало смањивати издаци на војску, 4 повећавати на школе. Рачунају, да ће Русија као први покретач мира отпустити својим кућама 100.000 војника у мирно доба. Друге ве: лике државе моћи ће отпустити по 50—60.000 без уштрба. Француска може отпустиги 74.000 војника. Руска војска без марине стаје тодишње 894.000.000 рубаља, па према томе сваки војник стаје по 860 рубаља. Али то не може одмах ове године бити, почетак је учињен у начелу.

МУ ЧЕ АСЕНА

Основне и учитељске школе')

Од како је основана краљевина Светога Стевана, и кроз цео средњи век, настава и друге културне установе биле су у рукама свештенства. Као и у целој западној Европи, као и код нас у осталом, свештенетво је имало у рукама све тадашње знање и средишта, сваке наставе. Настава је имала за главни задатак да спреми ђаке за све. штеничку службу; учење католичке вереи теологије, латински језик као службени језик цркве, нешто мало појмова из сколастичке ФИЛОзофије, то је било све што је стара, средњовековна школа давала.

17 Приликом прославе хиљадугодишњице досељења Маџара у стару словенску Панонију, изашло је у Шешти исцрпно и опсежно дело на Француском јевику Т' Ебаљ Копитоја тајелајте еђ зод реџрке, а под уредништвоа академика Јекелфалушија. Та је књига у неку руку биланс сувремене Маџарске, која је нама тако близу, 2+ 0 којој тако мало знамо. Ту су најугледнији представници њине науке и уметности изнели опширне монографије о набразличитијим појавима друштвеног и политичког живота Угарске. Поред причања географске, лингвистичне, историјске, уметничке, политичке, инанеијске; и административне Угарске, стање наставе, како више, тако и средње кв ниже, изнео је Алберт Бервевици потпредседник скупштине. Подаци за овај чланат. узети су из његове монографије. Преводилац.