Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 194

Тиаудит и учадмунши, настава „седам слободних вештина“, могу се сматрати као клице данашњих гимназија. Поред њих су једва животариле ошштинске школе. У колико се измицало из средњега века, у колико је утицај цркве слабио, у толико су оне добијале више значаја, докле у наше дане школа није постала сасвим независна и самостална. Томе одвајању школе и цркве много је помогла разноликост религија, којима је подељено доста шарено становништво Угарске. Маџари су подељени на протестанте и католике, Орби и Румуни су православни, сем тога имаи Унијата и Мојсијеваца. Данас, упоредо са једноликом основном школом, постоји и вероисповедна, конфесионална, но које влада попреко гледа, и то не из неких либералвих побуда, него просто с тога, што служе немаџарским народно“ стима: Србима, Рутенима, Немцима, Словацима и Румунима, као један бедем за сачување своје националне индивидуалности.

в

Прве школе угарске биле су манастири Бенедиктоваца, које је краљ Стеван, назван Свети, подигао у Панонхалми, у Печвараду, Бакоњибелу и Зоборском брду. Маџарски краљеви такмичили су се ко ће се показати већи пријатељ науке: краљ Лудвик Велики основао је 1367 у Печу универзитет под именом Зиду сепетаје, краљ Матија основа у Пожуву Асадепа Тефгорофђала, са свима привилегијама које су имали талијански универзитети за време Ренесанса. Те установе, вештачке творевине и накаламљене, тумарале су заједно са својим високим покровитељима.

Средњевековна школа у опште није имала никако националан карактер. У почетку, за прве верске појмове, употребљавао се народни језик, али латински језик био је службени језик те школе подигнуте на чисто сколастичкој основи. Велики обрт у свему животу, па и духовном, чини несрећна битка код Мохача, Косова. маџарског. Политичка, самосталност изгубљена, народни живот притиснут, и колико Турци више освајају, школе све више и више ишчезавају. Политичко опадање прати црквено опадање, образовање самих свештеника при крају ХУ века дотле је било пало, да тадашњи свештеници нису знали читати и писати, и једва су могли отаљавати службу, као“ ваш поп Мићо у Горском Вијенцу. Тада се јавља и једна нова моћна чињеница у народном образовању: протестанетво, које је нашло повољног земљишта у Угарској и почело се нагло и успешно ширити. Пропагатори нових религиозних идеја, угледајући се на своје једно