Učitelj

КАКАВ ТРЕБА ДА ЈЕ ШКОЛСКИ НАДЗОРНИК 101

учитељи и треба да су слободне личности и слободне природе у своме раду. Као слободне личности, које свој посао раде савесно и са разумевањем, не може се од њих ни тоажити да безусловно радо оно, и онако, како некога жеља или воља захтева, а овамо принципи педагошки и најглавнија наставна начела са свим друго захтевају. Због тога и они надзорници, који се паште да протуре само своју методу у школи, који желе да командују својевољно, они да свирају а други да играју, никада не могу бити од користи народној омладини а ни самим учитељима. Шаблона је тако рећи њихов идеал. Они се горде кад виде ако с поља иде све као подмазано. Најбољи су им они учитељи, који немају свога слободнога мишљења, који тако рећи умиру на послушности, и без свакога оклевања извршују њихове заповести.

Али они учитељи, који у многоме које чему противно мисле, који су својим личним трудом и радом дошли до извесних личних и педагошких тековина у мислима, и доста самостално иду својим путем, те да се приближе идеалу правога учитеља и васпитача омладине народне, који су довољно проникнути јасним гледиштем о васпитању и образовању, који су довољно весели и задовољни кад виде како им уче- | ници напредују —- тешко њима.

Такви појмови морају да овладају оним надзорницима који узимају шаблону у настави за свој идеал. Школе су у њихним подручијама уоквирене, а учитељев је дух заробљен у бескорисне Форме. Разуме се, да ту успеха нити има, нити ће га кад год и моћи бити. Учитељ у таквој стези, никада не може да развије благотворан утицај свога на„ставнога рада, не може да развије сву своју делатност, ако служи безусловно, и ако се налази вечито ААШИ у извесне форме без садржине.

Ми мислимо, да нам нико спорити неће, што верујемо и тврдимо, да учитељи могу бити од користи само онда, ако раде на своме послу као слободни људи, као слободни рад-