Učitelj

12 ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКБ

Херсон 100—250 ~ · 90—9240 Тамбов 900—400 100 980 Кострома, 150—175 150 : 150 Новгород 90—150 — 96

(ем тих учитеља, који предају само по један предмет, има у петроградским и московеким основ, школама и нарочитих учитеља ва цртање. Петроград им плаћа

30 рубаља ва све часове годишње, а Москва — 9200—300 рубаља год. У неким ришким градским школама има нарочити учитељ за немачки језик са платом од 100—820 руб. годишње. 5.

Школа за децу која муцају. Ф. А. Фибингер, специјалиста за одстрањавање свију мана у јевику, основао је у Прату школу за муцаву децу, где их он, по извесном методу, привикава на тачан и правилан говор.

Пре неколико дана преко прашког педагошког листа „Учитељске Новине“ упутио је свима родитељима и дечјим стараоцима овај проглас:

„Не шаљите децу у школу, док се не науче правилноме изговарању, Дете, које је у томе погледу ваостало, када ступи у јавну школу, остаје у учењу вазда за својим друговима: то већ и из тога разлога, што се оно стиди да говори пред учитељем, будући је свесно својега недостатка. А. најгоре пролаве она деца, која имају у говору сталан недостатак, на пример муцање, — и ако их наставник изненада упита, нису у стању изговорити ни најлакшу реч. С тога је неопходно таку децу излечити од тога недостатка у школи, коју сам нарочито ва тај циљ основао. У моме заводу органи ва говор лече се нарочитом гимнастиком, пошто таква гимнастика добро утиче и на цео састав телесни. Што се тиче самога читања, оно сене врши свуда правилно. Дете читајући при свакој речи прпе ваздух, и тиме доводи цео оргапивам у неправилан покрет. Такођер се на много места и при гимнастици дете више 84дува и умори, но што се гимнастиком пријатно занима. Када би се имала на уму правила о дечјем развитку, нарочито дечака, морало би бити много више младића здравих, снажних и не би било толико. случајева уских преију и неразвијености, Гимнастика опет на женску децу благотворно дејствује, нарочито противу бледила, "и сувишне разпежености — када се изводи по мојем већ признатом методу, а ако је човек старији, сачуваће се од многих плућних болести. Па и моја нова гимнастика ва дисање, покавала је већ према певачима знатан успех у сваком погледу.“

Недагошки факултет у Липисци. Прошле школске године основан је у Липисци педагошки Факултет. Учитељи, који докажу испитом да су у своме стручном предмету врло добри или добри, примају се за редовне ученике педагошког Факултета. На Факултету се предају ови предмети: веронаука (управо философија верон.), педагогија, наука о јевику, јевици : латински, Француски и енглески, историја, географија, математика и природна историја. Изабрани предмети морају спадати или у одсек историјеско-јевични или природно-математични. Уз географију може се узети природна историја, а педагогија спада у оба одсека. По свршеном школовању и хобро положеним испитима на том педагошком Факултету, имају права кандидати на учитељска места у Рале школама, учитељеким, заводима и заводима који ву са њима у једноме рангу.

о ње