Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ а

КЊИЖЕВНОСТ

—>=—

Реферати о домаћим књигама.

Задруге у Немачкој. Написао Др. М. М. Поповић, начелник министарства нар. привреде. Издање минист. народне привреде. Београд. на осмини стр. ДООА 7

У месецу мају прошле године писац је послат у Немачку ради проучавања тамошњих земљорадничких и занатских задруга по системима Рајајзена и Шулце — Делића. Овај спис, у коме је пи сад изложио све што је на путу свом запазио или базнао о задрутама, штампан је о трошку државне класне лутрије, на чему само благодарни можемо бити министру нар. привреде.

У овоме спису има лепих и красних података о земљорадничким и занатским задругама. Наше учитељство треба да се упозна с тим податцима, нарочито с онима, што се односе на земљорадничке задруге. Оно је дужно да, колико може, поради и на материјалном унапређењу народном (за то су задруге снажно срество), јер тек поред повољног имовног стања може бити збиљске просвете. Свештеници и учитељи на првом су месту позвани да буду покретачи културног (привредног и просветног) напретка, од кога зависи политичка енага, национална величина и сјај.

Књига је подељена на четири дела. У првом делу, који заузима више од |половине списа, реч је о Рајфајзеновим задругама. Пошто је претходно изнео како је и сељаку, поред рационалне :роизводње, постао потребан капитал, како зеленаши и кајишари деру сељака, какав је лични кредит у опште најподеснији за земљорадника, писац излаже поглавита начела, на којима је заснована, Рајтајзенова задруга за штедњу и кредит. За тим је реч о посебним пословима скупштине, управе, надзорног · одбора и рачунара, па онда о савезима задруга (централне кредите касе и ревизиони савези).

Даље писац говори о дружинама што се ослањају на кредитне задруге. Ту долазе: задруге за заједничку пабавку сировина, пољопривредних машина и справа, стоке за рад и приплод; млекареке и винарске задруге (заједничка прерада и продаја); задруге за заједничку продају разних предмета што су у посебним привредама произведени; и др.