Učitelj

28

учитеља, ни један течај не може трајати више од две године. Разреди преко броја 6, у које се не подразумева · дечји течај, биће паралелни разреди, намењени понављању | онога што се учило, било из прве било из друге године. ___Сваке године, у почетку школске .године, школски ће управитељ распоредити ученике по разредима трију течаја _ према стању њиховога знања, а под надзором надзорника | за основну наставу.

Уверење о свршеној основној школи добивају у почетку школске године само они ђаци, који ступају у виши течај.

Сваки ученик, при ступању у школу, добива нарочиту | књижицу (теку — саћјеег) за бележење, коју мора чувати | за све време трајања његовога школовања. Први задатци свакога месеца, у свакој групи предмета, биће рађени од стране ученикове у тој књижици, у разреду и без туђе помоћи тако, да целина ових задатака представља једну серију вежбања и очигледно показује способност п. вредноћу свакога ученика из разреда у разред и из године | У годиму. (Ова ће се књижица по свршеном школовању | чувати у школи!, ·

Свака утакмица народних школа у којој не би имала удела целина ученика свакога од три течаја, строго је забрањена. Обуке у народним основним школама односиће се у главноме на ова три предмета: физичко васпитање, интелектуално васпштање пи морално (наравствено, душевно) · васпштање. Лекције и вежбања ових васпитања, распоређени су према течајима сходно програму (стр. 7.).

У почетку сваке школске године, општи распоред (употреба времена) учења и школскога рада израдиће | школски управитељ по одобрењу инспектора за основну наставу и изложиће се у сваком разреду на видном месту.

Подела предмета и вежбања треба да се саобрази следећим условима:

1 Сваки час (5еапсе) треба да буде раздељен на више разних вежбања, испресецан предвиђеним забавама.

: Ово је врло важна наредба и у погледу педагошком пи у погледу државном. То у нас не постоји!... : -