Učitelj

59

читалаца и према приликама у којима се учитељство налази. Учишељ још увек води рачуна и о интересима учитељства, узимајући у заштиту сваку праведну вредну учитељску ствар. Лепо је још поменути, да су учитељи, и ако је Учишељ њихов лист, доста трпељиви и толерантни према сарадницима, који нису учитељи, јер збиља, много је паметније пустити људе спремније и ученије да пишу по њиховоме листу од кога имају што добро и ново научити, него да сами они испуњују свој лист, често пута сасвим обичним стварима, које су свима познате и које су толико пута изношене.

Чланака и расправа, за ову годину донео је Учишељ 47; кратких цртица и слика седам; из школске праксе и педагошког прегледа девет лепих ствари; дописа четири. Учишељ доноси стално рубрику: „Просвета у Српству“ са више мањих бележака. Књижевних реферата већих има једанаест а мањих 38, са једном књижевном полемиком. Сем тога, као врло корисна ствар за учитеље, који су у селу и којима не долазе до руке други листови, Учишељ је доносио и библиографију, тако да су учитељи могли пратити сваку новину у књижевности.

Напослетку Учитељ је, сем некролога, јавне захвалности и записника свога удружења, донео још један велики број бележака, које такође имају вредности за учитеље тако удаљене и растурене по целој Србији.

__Вредно би било упоредити Учишеља са друга два просветна листа у нас: Наставником и Просвешним Гласником, јер Учишељ и ако није савршен ипак много више и бољих сарадника има него оба поменута листа. Сем тога он, што је најглавније и потребу својих читалаца много боље и лепше испуњава од „Наставника“ и „Просветног Гласника“. За то има свакојако узрока, но о томе ћемо једном приликом проговорити опширније и стручније у коме часопису. Нама је мило што можемо да констатујемо, да Учитељско Удружење напредује и да се у њему осећа рад, који креће цело учитељство напред. .

Уредништву „Учитеља“ мило је што је „Учитељ“ својим правцем уређивања стекао интересовања не само код стручних кругова него и у широј јавности, која се интересује за њ и његов напредак и што је сарадњом просвећених трудбеника његових подигао углед и удружењу чији је орган и учитељству.