Učitelj

56

Ма знање. Кандидати, који сад први пут ступају у учитељску службу, благодејанци као и они који су у молби означили да желе добити за учитеље у ма ком месту у Краљевини, — постављени су. Сви они, који су сад у Београду а нису означили улицу у број стана, треба да идуу Министарство просвете да приме објаве, па да путују на дужност.

Кандидати, који су у молбама тражили само извесна места, па их нису могли добити, треба да поднесу нове молбе, у којима ће тражити ма које место у Краљевини, па ће се одмах поставити у места, која су најпреча да се попуне.

Ово се јавља свима којих се тиче.

Учитељски распоред. Једва је једном свршен и тај толико очекивани учитељски распоред. Нама је чудо да се у опште данас по овом новом закону о народним школама, којим је гарантована учитељска сталност, и могло бити речи о каквом већем учитељском распореду изузев онога који се врши на основу стечаја по чл. 37. зак. о народним школама, али ето и то доживесмо. Ми се чудимо надлежнима како се већ њима не досади тај гломазни рад око распореда, који је у истини скопчан с великим тешкоћама и непријатностима. Зашто се празна учитељска места не би попунила _ новим кандидатима, као што је и смисао закона, а за остала места нека се врши распоред редовним путем онако како је закон прописао»

Иларион Руварац, архимандрит, умро је 8. августа у манастиру Гргетегу, у Фрушкој Гори.

Покојни Руварац био је од најзнатнијих радника на српској историји, како по количини рада, тако и по важности тих својих епохалних радова. |

Историчари веле да се Руварчеви радови карактеришу: одличним познавањем историјске литературе и историјских извора, и јаким критичким талентом, али — веле — да тај тако обилати, значајни и критички рад његов ипак има неких малих мана и недостатака, који су резултат његовог једностраног дара и рада.

С тога, смрћу овог великог Србина и ретхог испитивача, нашу књижевност на Историји Срба, задесио је велики губитак.