Učitelj

484

кога казнио • Свеци благо дијеле. Марија жали се свецима за поквареност људску, свеци Бога моле да казни људе. Бог затвара небеса, да кише не пада на земљу, и тако народ страда сав од суше.

А ко зна коју приповетку, да је ко био благодаран као Ноје; Благодарни Воја. Воја од сиротних родитеља, ништа нема до једног зеца. Воја се разболи, отац нема новаца да га лечи, налази се добар човек, који плаћа лекара, и тако Воја оздрави. Из благодарности Воја му поклања зеца (из књиге ђачко радовање). Знател' још коју; Добра кћи. Ћерка из благодарности према мајци жртвује свога јединог голуба, само да јој мајка оздрави (из читанке Ш. разреда). Знател још коју: Дала им живот (чл. из читанке ЈУ. р.) Марија кћи сиротних родитеља разболи се, њена сусетка Софија доноси јој чорбе и др. понуда, само да оздрави. Софија воли ђурђевак, а Марија кад је оздравила иде у шуму из благодарности према Софији да јој набере тог цвећа. У шуми чује како се разбојници договарају да убију оца Софијиног; то саопштава Софији, а ова своме оцу, који поставља стражу и хвата разбојнике.

Ко зна-коју приповетку, да је ко био неблагодаран 2

Кладенац и пушник (чл. из чит. Ш р.) Уморан човек напио се хладне воде, и ухвати га грозница, те поче грдити воду, да му је она крива што се разболео. Шта је требао путник прво да ради» Да се одмори — Па ондар Да се напије воде. А он шта је радио» | Напио се хладне воде. Па шта му је од тога било» Ухватила га · грозница. Кога је кривио за то» — Воду. А је л' крива вода» Није. Него кор Он сам. Шта је погрешио путнике Што се хладне воде уморан напио. И још“ Што је кривио воду, да му је она крива што се разботео. А какав је требао путник бити према води» Благодаран. зашто» Што га је напојила. Да је тако радио на кога би личио На Ноја. Какав би онда и путник био» Благодаран. А овако, какав је» Неблагодаран. А на кога личи путник овајг На Адама и Еву. Зашто» Што су и они били неблагодарни. Према коме» Према Богу. (Ова етичка процена има се вршити и код свих претходних приповетки).

Појам.

Шта видите из ових приповедакаг Да Бог кажњава грешнике а награђује праведнике. Као кога» Као Ноја, Воју, Софију и добру кћер. А грешникег Кажњава. Као кога» Као Адама, Еву, рђаве · људе, што су с Ноје живели, Кајина и путника. Шта је дао Бог добрим људима» Дао им да живе, — наградио их. А грешницима»