Učitelj

742

Где пак учитељ заступа болеснога учитеља, који је на одсуству, у образац ће се унети подаци о томе заступнику и оцена забележити, а у напоменц ће се записати: кога учитеља заступа и откад.

Надворници, који ће прегледати школе једнога среза, споразумеће се пре поласка: који ће које школе прегледати, па ће распореде испита сваки за се послати дотичним школама. Они ће по извршеном прегледу написати заједнички извештај, а и образац „статистика народних школа“ заједнички ће попунити и потписати. У овоме обрасцу оставиће се празне рубрике за школе, где испит не буде одржан, сем имена дотичне школе, да би се знало где није било испита, па да се позније траже потребни подаци од школ. управитеља, кад се изврше испити. Нарочито Вам скрећем пажњу да се овај статистички образац попуни тачно према напоменама на самом обрасцу и да се тачно изведе збир посебно по градеким, сеоским, мушким и женским школама, у чему су до сад многи грешили.

Шаље Вам се потребан број образаца за личне податке о наставницима, које ћете такође најсавесније и најмарљивије попунити према свима постављеним питањима, на која се морају дати одређене и потпуни одговорл.

Извештај, статистичке обрасце о школама и наставницима, распоред по коме сте држали испите, извештај о продужиим пи вечерњим школама заједно са рачуном о дневници и попутнини послаћете ми најдаље до 15. јула. Дневница и попутнина исплаљтиће Вам се, кад поднесете извештај о своме раду према овој наредби.

»

· Добротвор Учитељ. Удружења. Г-ђа Беља удова из Г. Глеђице у срезу Моравичком окр. Чачанског уписала је са синовима: гл. Миленком кафеџијом из Београда, Божом и Миљком вемљоделцима, свог пок. мужа Милоша И. Ћурчића земљод. за добротвора Учит. Удружења и положила Благајни Гл. Одбора 150 дин. у злату. |

Захваљујући племенитој добротворци и њеним синовима на овако лепој пажњи према нашем Удружењу и његовим задацима износимо овај пример за углед и осталим добрим људима да се угледају а пок. Милошу Ћурчићу нека, је вечан спомен. :

Школе које нису имале учитеља у току године. Господин Министар Просвете упутио је Окруж. школским одборима, управитељима учитељ. школа, школском одбору за град Београд овај распис о држању испита у школама које нису редовно радиле: а 5

„Наредбом својом од 1. ов. мес. ПБр. 6296 препоручио сам овогодишњим школ. надзориицима да не држе испите у школама у којима крајем школске године није било учитеља, нити је у току године вршена замена, а тако исто и школама, које су распуштене због неке заразне болести, У овим школама, које. су распуштене због неке заразне болести. У овим школама наредиће окруж. школски одбор да се изврше испити у почетку нове школске године, кад дођу.

"нови учитељи или кад зараза престане. Испита овим ваља да председавају уп-

равитељи из дотичних или оближњих школа, које ће одредити окруж. школ. одбор, да би се тачно утврдило који ученици могу прећи у старијс разреде | према постигнутом успеху.

Нека одбор уради у своје време што треба према овој мојој наредби.