Učitelj

743

Учит. шнол. надзорници. — За надзорнике који ће крајем ове школ. године прегледати и оценити успех ученички и рад учитеља и учитељице Госп. Мин. Просвете одредио је ова лица из учтипељског реда: тт. Уроша Благојевића, Михапла Милошевића, Михаила Станојевића, Стеву Ђорђевића, Николу Чолаковића, Илију Радосављевића, Мих) Јовића, Ђорђа Којића, Дим. Путниковића, Мих. Миленковића, Станишу Станишића, Дим. Соколовића, Мих. Стевановића, Милутина, Радоњића, П. Јосимовића, Васу Симића, Мих. Сретеновића, из Београда и Јову П. Јовановића, Милорада Ђукановића, Лаз. Јанковића, Милут. Николића, Лазара, Павловића, Арсу Пантића, Ник. Богдановића, Драгутина Поповића, Алексу Величковића, Стеву ЖЖивојиновића, Јов. Милијевића, Тихом. Маринковића, Марка, Антоновића, Живка Јовановића, Јову Поповића, Јована Анђелковића, Глишу Јовановића, Јову Тодоровића, Цветка Радојичића и Савка Филиповића учитеље из унутрашњости.

Лепа појава. — Наш друг Станоје Мијатовић учитељ из Пољне послао нам је на приказ своју књигу „Обичаји српског народа из Левча и Темнића“, која је одштампана из УП. књиге Етнографског Зборника Срп. Краљ. Академије и има 169 страна вел. 80. Нама је мило, кад видимо, да наши другови раде на књизи и кад им тај рад прима и признаје Академија Наука и желели би да тим путем пођу и остали, који су у могућности, да књижевним радом пруже здраве прилоге српској књизи а своме имену и своме раду учине част, која је и довољно оправдина пи зовољно трајна.

Међународни биро учит. друштава. — да 2. и 3. јун ове године сазван 15 у Монакову међународни биро Учит. Удружења а ту ће бити у исто време и главна скупштина свих немачких учит. друштава.

Привремени међународни одбор позвао је сва народна учит. друштва да се овој установи придруже да у споразуму са другим постојећим друштвима у тој земљи пошљу своја 3 изасланика и суму коју ћеу благајницу међународног одбора уносити одреда. За сад су у томе бироу заступљене Француска, Данска, Аустрија, Белгија, Бугарска, Чили, Шпањолска, Немачка, Холандија, Лукедмбург, Швајцарска, Норвешка, А ми:

=

Помоћна школа у Љубљани. — На предлог вишег учитеља Димника, члана општинског заступништва у Бубљани, отвориће се тамо једноразревна помоћна школа за децу слабог памћења. Такве деце нађено је у Љубљани 26.