Učitelj

681

дили по оном познатом шаблону непослушност и ленивост деце, као и неспособност њихову и сјајне дарове и многообећану „ђенијалност“; они би могли метути узду на фантазију васпитаника и појачати њихову вољу на рачун наглог развитка фантазије“.

На крају свега овог нашег разлагања да упитамо себе, каку практичну поуку можемо да изведемо из свега овога за василштањез — Морамо признати да се може извести много корисних поука, Мени се чини да је главно, на што треба обратити пажњу при васпитању, да паметни васпитачи могу код деце да сами направе разлику између законог израза извесног периода развиће и стварне непослушности.

„Многи између т. 3. злобности мале деце“, вели Русо, „има резултат слабости. Покрепите дете, и оно ће бити добро. Ко може сае, он никад не ради ништа рђаво“. Док се деца не уче на противност од укућана, дотле она нису упорна ни зна, и задовољна су својим здрављем. Прочитајте н. пр. душу малог детста, коме исти чита књигу са сликама, да би изазвала у њега врисак, а оно преврће слике и апсолутно их не разуме; на крају се књига детету усади у душу и оно после због ње добије батине. Дете кажњавају без икакве кривице с његове стране! Сличних случајава, могли бисмо набројати много, и овакво васпитање може да допринесе само рђаве плодове. Један Минхенски лист обратио је пажњу био“ на себе тим, што је доказивао, како најчешће лажно и наопако васпитање од стране родитеља служи за погрешку јошниу том погледу, што се деца отуђују од породице и од страха да их ие казне испитују отуђивање и душевне жалости. Овде се даље описује тиранисање родитеља над децом као метод васпитни. Ми смо дужни да у деци одржимо природну стваралачку моћ а не убијати је. „Ово много доприноси“, као што одличио примећује Русо, „страдању младога срца и товари тешко бреме на дете. У почетку се сами старају да дете направе непослушним, а после се жале на његову непослушност“. Швајцарски поета Готфид Келер износи нам врло лепо у својој малој новели „Кеге] Аттеј ппа ће Јапозгег“ овај пут, који бих ја могао назвати методом природног васпитања у овој расправи он претреса ово питање и износи пред нас вас питне планове разумне планове разумне матере, те је с тога ова књига за препоруку свима родитељима, који се служе немачким језиком, као врло корисна и заслужна највеће похвале.

Мил. М. Дедовићка

учитељица.