Učitelj

389

они исплаћују; а кад би држава то плаћала и овим фондовима, онда би плаћала по два пут (Управи Фондова и Берлинском Трг. Друштву)“.

На моје питање: Како то, ви кажете да министарство финансије даје отплату и интерес за овај дуг, а надлежни чиновник у Управи Фондова ми каже да то онш чине из прихода ових фондова — г. начелник ми рече: Истина је да ту исплату врши Управа Фондова из прихода ових фондова, које би требала да шаље нама, по буџету државних прихода и циљу самог фонда школског, (за издржавање народних школа), али она га не шаље нама, већ Берлинском Трговачком Друштву, а зато министарство финансије, из позиције на одужење државних дугова, даје главној државној благајни, толику исту суму на издржавање народ“ них школа, или, боље рећи, на учитељске плате. Краће речено: Управа Фонфова за нас даје Берл. Трг. Друштву ову отплату и интерес, а ми за њу дајемо толико главној државној благајни за издржавање народних школа. За што смо ово овако уредили, лако је разумети. За доказ овога, он ми показа у државном буџету за идућу годину (који беше пред њим) међу државним приходима и приход од ова два фонда, а у буџету за отплату државних дугова, показа ми и цифру коју даје министарство на отплату овог дуга на обвезнице Управе Фондова (712.412,50 дин.). У буџету за идућу годину, код ове позиције, у „примедби“, и стоји забележено то, да исплату овог зајма врши Управа Фондова из прихода школског и санитетског фонда. Хад министарство финансија не би за ово давало главној државној благајни ову накнаду, онда не би било у државним приходима оних прихода од ова два фонда. (Стр. 8. и 30. буџета за 1907. годину).

Од надлежног чиновника у Управи Фондова сазнадох и то, да 'Љ5 ове отплате и интереса даје фонд школски. а 5 даје фонд санитетски. |

Из овог испитивања и објашњавања ја сам се уверио. да школски фонд није пропао и да он и сад одговара свом циљу, али ипак он је требао да остане и даље неприкосновен, по самој његовој Уредби. — .

Сад да видимо шта је даље било са школским фондом