Učitelj

394

Добро је памћење ако има ове особине: да представе памти верно и шачно, да те представе задржи што дуже у свести, да је дакле шрајно, да је лако и да је обим памћења већи.

Све ове особине памћења зависе:

1. Од јачине првобитног схватања, разумевања;

2. Од пажљивости и брзине схватања неке ствари;

3. Од честог понављања, репродуковања у свести: и

4, Од броја или количине других престава, које су у свести. ·

У колико се неки предмет или догађај у први мах боље разуме или схвати, што је било веће пажње (интереса) при посматрању тога предмета или догађаја; у колико се више буде понављала слика његова и што у свести буде више других престава с којима је нова престава везана — у толико ће и памћење те ствари бити боље и јаче; и обратно.

Ствар или догађај ће се лепо разумети, схватити и _упамтити ако се посматра очигледно и ако је више чула _ Имало удела у посматрању. Пажња и интерес биће заступљени при посматрању, ако је престава по интензитету и квалитету већа, јача. На пр. лик неке особе, који на нас учини пријатан утисак, што нам је рецимо врло симпатична, или непријатан утисак, што нам је сувише одвратна — боље памтимо. Нема ли тога, ми ћемо теже упамтити слику некога лица.

Понављање и вежбање у памћењу много вреди. Што се ко више у неком правцу вежба, боље ће се- у том правцу _извежбати, усавршити — наравно помоћу понављања. И, најзад, што је у свести више сродних и разнородних престава, и што је јача веза међу тим преставама — памћење ће бити јаче, а сећање боље и поузданије.

"Преставе добивене чулом вида најбоље се памте, а за тим представе добивене слухом. Представе добивене осталим чулима теже се памте, али оне нису тако важне за образовање нашег интелекта. У Јеремији Обрад. Караџићу, познатом продавцу календара и књига, имамо леп пример како се код њега чуло пипања толико усавршило, помоћу памћења добивених представа, да је могао без вођа ићи по београдским улицама и распознавати новце под прстима.

Сем тога ваља имати на уму да се памћење и насле-

.