Učitelj

411 ·

Оно мора узети учешћа у политици народној, јер им то и њихов друштвени положај налаже.

Поучне и забавне вечери. — У Новом Саду се саставио одбор, као што јавља новосадска Застава, који хоће ове зиме да приреди поучне и забавне вечери. „То ће бити села и посела, на којима, треба да се забавимо и поучимо. Приступ да буде дозвољен свакоме, предавања да буду разумљива за свакога.

Има безброј питања, о којима треба да се саслушамо и договоримо. Недавно је већ било у „Застави“ о томе реч, и изнесени су званични бројеви, да ми Срби у Угарској умиремо саразмерно највише. Па зар немамо повода и зар нисмо дужни да претресемо узроке због којих наш народ тако рећи изумире; Зар кад нам пропадају деца, да не питамо: Зашто и да не тражимо помоћи 2!

Ми слабо познајемо нашу прошлост, слабо знамо шта треба да радимо, како би осигурали будућност. Треба да претресемо друштвена, економска, васпитна па и политичка питања. Ко ће да се брине о нама, ако нећемо ми.

У одбору који хоће да приреди ове поучне и забавне вечери, има. лечника, свештеника, адвоката, професора, трговаца, учитеља, занатлија, ратара и новинара. А обећали ву нам и са стране своју помоћ наши угледни стручњаци и књижевници.

Свакога вечера, од прилике једаред недељно, биће једно дуже или два кратка предавања. Кад буде потребно, може се после тога отворити разговор. Но да не би било само чисте поуке, треба да се мења теже и лакше. Биће увек мало забаве.

Прочитаће се и каква занимљива приповетка. Биће свирке или ће се отпевати по једна две песме. Било да ће певати самац, било певачко друштво; било ратарски момци и девојке. На тај начин ћемо спојити. корист са забавом.

0 овоме ће бити ускоро опширније. А данас смо само хтели да упозоримо наш свет изван Новог Сада. Не би требало да буде српског места, у коме се не би учинило слично. Нашим већим местима је то лако. Али и наша најмања места треба да уведу ове поучне и забавне вечери. Где нема довољно људи, који би сами предавали, могу што ваљано прочитати и могу позвати некога са стране. У околини Новога Сада ми ћемо радо испомоћи,

2