Učitelj

412

као што ће други испомоћи и нама. То треба да чине мањим местима сва наша већа места, где има јаче интелигенције.

На прагу смо зиме. Ближи се време, кад је паш народ доколан. Био би грех да не употребимо то време на добро своје и свога народа.

Свуда се може саставити одбор од десетак људи, који ће узети на себе, да удешавају ове поучне и забавне вечери. Тај се одбор не мора ником пријавити, нити му треба, каква правила. То је исто као кад се састави одбор да приреди забаву или предавање. А ово је низ предавања и забава.

Али молимо да се сваки такав покрет и смер јави „Застави“. Треба да крећемо сви, да уливамо један другоме снаге, а увек је добро, кад људи знају, да у једном послу нису сами. А то креће и друге напред. А ми напред морамо и то озбиљно, ако нећемо да пропаднемо.

Е

Са карловачког Сабора. — Лепи предзнаци који су при конституисању Српског Народног Сабора у Сремским Карловцима показивали да ће између радикалне већине и самосталске мањине доћи до споразума у општим питањима реформе српске црквене аутономије, све се више губи. Односи између радикала и самосталаца све су заоштренији. Већ неколико седница води се бесплодна. дискусија о стварима које су од мале важности или јасне свакоме.

На овај. начин Сабор губи драгоцено време и сам пружа материјал непријатељској штампи за своје компромитовање. Послови српске аутономије и неопходно потребне реформе у њој и даље остају онако како су стајали и пре Сабора. Ако се овако продужи, то ће тако остати и после Сабора.

Међутим, то не сме бити. Једна је жеља српског народа већ задовољена. Сабору није постављен краљевски комесар, те се Срби више не могу жалити да им он смета и интригира на Сабору. Исто тако и Угарска је влада далеко боље Србима наклоњена него пре. СО тога су данас све згоде ту, да се једном отпочну реформе у српској аутономији и уређивању народних фондова.

Ако се овако продужи, изгубиће и радикали и самосталци, јер од њихових дугих говора српска ствар не добија пишта. Боље је ћутати, па радити!