Učitelj

414

Ти осећаји су природне последице нацијоналне крви, у коју су упијени исти обичаји и исте мисли. Ти осећаји су живи сведок, да Србин п у туђини хоће да очува аманет својих отаца, који су доказали да је Српство синоним Слободе. — Оно означава лучу слободних и напредних мисли, којима је задаћа да извојују права човека и права народа, — оно означава гвоздену вољу са свим оним, што је добро, племенито и лепо.

Сваки честити Србин иде за тим, да буде веран носилац те луче, којом би могао да се одужи што више аманету својих отаца, који су крвљу натопили ону земљу, која га је родила.

~

У последње три године Америка постаје једино уточиште незадовољних Орба, махом из неослобођених српских земаља. Несносни ексномеки и политички јарам натерао је цвет српскога. народа — његову омладину — да оставља родну груду своје земље, за коју је везан корен његовог живота. И тај је цвет прешао Океан, увенуо није. „Кива народна свест све то јаче и јаче оживљава његову снагу, помоћу које ће и привлачна сила његовог корена постати јача.

~

"Српска Омладина у Америци хоће да мисли, да ради и да осећа заједно с оним народом, кому припада. Она хоће да дели с њиме тугу и радост. Она хоће да с њиме заједно напредује, да се бори и да гине,

_ Отуда долави и овај покрет Српске Омладине у Америци, покрет за једнодушним организовањем, у духу Српскога Народа и његових идеала. Овоме покрету обрадоваће се сваки прави Србин и сваки искрени пријатељ Српскога пе и његовог напретка. Да је тај покрет нашао свој почетак у граду Чикагу, сасвим је оправдано. Географски положај чини, да је Чикаго средишна тачка досељених Срба у Савезним Државама. С тога у Чикагу треба и да буде централни мотор друштвеног и политичког живота Срба у Америци.

„Уједињено Орпетво“, најискреније се радује овоме значајноме покрету, желећи, да уроди МИН плодом за Српски Народ сову и сону страну Океана.