Učitelj

413

СРПСТВО У ДАПМАЦИЈИ

Друшливо „Српске Зоре“. — Дубровачко Просвјетнопривредно Друштво „Орпека Зора“ приређује. 7.20. јануара 1907. у Бондином поворишту у Дубровнику маскирану игранку с лутријом на корист свога. фонда. Дубровчани хоће да овом игранком испуне један део својих дужности према овој народној установи. Овај корак Срба Дубровчана заслужује озбиљне пажње и ми смо уверења, да се он не би смо ограничити на овај центар Срба на Приморју. Свако наше место, где има знатан број српског живља, требало би да приреди по једну забаву у исту сврху, или, у најмању руку, да се морално и материјално одазове оним местима, који их приређују. Зато и упозорујемо на ову игранку. Упућујемо још уз то апел на све наше родољубиве госпођице и госпође, да, према својим силама, принесу свој дарак, за лутрију, како би ова одвојила и са бројем и са разноликошћу предмета. У наредном броју осврнућемо се поново на ову игранку. У толико држимо, да ће одазив наше. публике бити достојан хвале и признања.

=

Управник српске лаамнарије у Дубровнику. — Антун Пазарић умро је крајем месеца октобра. „Дубровник“ о његовој смрти пише ово: У уторак је пала и последња жртва оних дана који ће се у Дубровнику дуго помињати — умро је Антун Пазарић, бивши управник српске дубровачке штампарије. Име овог скромног раденика постало је преко ноћ познато на целом Приморју и целом Српеству. Прославило га је тамновање. Није био доста Фабрис, није био доста Тројановић, требао је још и Пазарић да опроба влагу дубровачких тамница. И сад их Бог призива једног по једног. Изгубили смо их сву тројицу у непуне три године. Изгубили смо њих, али нисмо изгубили нити ћемо изгубити веру у вечну правду · и у остварење велике мисли, ради које су њих тројица невино страдали“.

СРПСТВОУ АЛМЕРИЦИ

Српски омладински покреш у Америци. — Под овим насловом „Уједињено Српство“ доноси чланак, којим нас упознаје са српским омладинским покретом у Америци. До последње три године Чикаго је бројало врло мали број Срба. Но и тај мали број осећао је потребу зближења један с другим — осећао је потребу да Срби у туђини буду један ув другога.