Učitelj

419

6. Шта највише смета напретку наставе у овом округу и како би се те сметње могле отклонити.

Ово је питање расправљао г. Радојко Илић, учитељ у Белановици. Збор је поводом овог питања, констатовао, да су многи узроци, са којих се омета напредак наставе у основној школи. Али, између свих тих узрока, најтежа су ова два: неуредно предавање школског приреза п неуредно шиљање деце у школу. И на основу свега, што се поводом овог питања чуло на овоме збору, донета је ова резолуција:

1. Све сметње, које коче напредак наставе у овом округу, а којих има много, произлазе из два главна узрока, које учитељи, поред свих својих напора у том погледу, не могу отклонити. То су: неуредно похађање школе од стране ученика, од чега трпи у првом реду настава, и неуредно кубпљење и предавање школског приреза од стране општина, чиме је онемогућено издржавање школа.

9. Те се две велике невоље школске могу најбоље отклонити само тако, ако сви надлежни фактори, који су — сем учитеља позвани да се брину о школи, буду са највећом вољом и енергијом вршили потпуно јасне законске прописе о томе и са законом у руци приморавали општинске власти, да према школи врше своје дужности, а немарљиве и неуредне строго кажњавали и гонили.

3. Пошто су поред учитеља најглавнији фактори у том погледу срески начелници са својим подручним органима и пореска одељења, то их окружни учитељски збор овим умољава, да као школовани људи, људи који су и сами кроз школу прошли иу неколико јој у томе дугују — узму на срце школу иу овој њеној великој невољи помогну јој, те да може свој високи задатак у просвећивању омладине извршити и тиме јој се и са моралне стране одуже.

Учитељи округа рудничког апелују на горње факторе не само са гледишта законске дужности, него и са гледишта просвећености и родољубља, па се надају, да ће ова резолуција бити од њих свесрдно прихваћена и да ће тиме школе и настава у овом округу бити спасене од једне велике невоље.

7. О васпитној дисциплини у основној школи.

Овај темат разрадио је и читао на збору г. Владимир Вемић, учитељ у Белановици. Расправљач је у општим цртама изнео своје погледе на васпитну дисциплину или боље рећи на дух васпитне дисциплине. Он истиче у главном два правца, који се поглавито