Učitelj

379

обраћа пажњу на српске земље ван Краљевине Србије, и тамо растура корисне и поучне књиге и своје листове и одржава духовну везу са учитељима ван граница Краљевине Србије српским и југословенским и т. Д.

По овом саопштењу Краљ је дао израза своме мишљењу: да то није лепо, што нису сви учитељи и учитељице чланови удружења. „Кад удружење има тако лепи користан задатак за своје чланове и народну просвету, требало би сви учитељи и учитељице да се удруже“, рекао је Краљ.

— „Па у чему лежи узрок, што нису сви учитељи чланови удружењаг — Да нису тешки услови или је велики улог“, — питао је Краљ.

Одговорено је Краљу, да је улог од 50 динара једном за свагда; да се тај улог даје у тромесечним ратама по о динара и да се улог враћа породици умрлога члана, или самом члану, када члан дође до крајне немоћи или беде.

— „То су веома погодни услови и нису тешки, па је стога и чудно што није већи број чланова,“ додао је Краљ.“

— „Да удружење не наплаћује велики интерес својим члановима на позајмице, или је то скроман интересг“ запитао је краљ.

Кад му је одговорено, да је интерес 870 и да се у име отплате даје десети део од зајма у тромесечним отплатама, тада је Њ. В. Краљ, рекао:

„Па то није велики интерес према другим заводима, а требао би да буде и мањи ако би било могућности, јер треба да знате то, да у страном свету интерес је 39, 47/0, а кад је 590 већ се сматра као зеленашки интерес. Код нас, у Србији, је нешто страшно са интересом. Казивали су ми, моји официри, да су плаћали интереса по 1 динар месечно на банку! — Е, то је ужасно и баш зеленашки !“

Друго је питање покренуо Краљ о основној школи, о њеној настави и програму, па је рекао:

„Основна школа има велики и племенити задатак Рој