Učitelj

443

учити трезвености духа ако не од њега; Он је дужан да научи ученика да воли посао, да се сваком корисном раду одаје с вољом и одушевљењем. А како би он то све могао постићи ако би свој посао сматрао као тежак јарам, као па последње средство тек да се не би умрло од глади.

Ја се сетих наших завејаних путова сеоских, тесних загушљивих школа у њима бедних соба учитељских. Под каквим ужасним околностима ради наш сеоски учитељ. Тај предводилац 60раца за просвету, осуђен је па војнички живот на бивацима, лишен много чега. Кад ће код пас наступити потпуна победа светлости. Кад ће се бивуачпи живот пародних учитеља заменити угодним домаћим пољиштем. Кад ће доћи то време да најлешше куће у селу буду школе и читаонице а не крчме и дућани 2

— Погледајте, говорила ми је домаћица виле, у којој сам био у гостима, Фпнлапдци нпсу задовољни ни оваквим школским палатама. Опи теже да још подигну и сеоску академију, где би најбољи учени професори путујући од села до села држали сваки из својих предмета по неколшко: предавања.

— Да, овде много раде за народну школу, пазе је као своје љубимче, зато овде народ п не живи у тами. Погледајте како су им поља обрађена. И ако је земља већим делом песак и камен, опет Финац — тај пасторак природе — као што рече неки песник, чува земљу као мајку своју. Све што би се ма и на крају“ света пронашло за бољу обраду земље, Финландезац ће применити на свом пољу. Они сви читају повине, које се веома разумно удешавају за парод. Ту вам се говори о свему што се ради на свету, празничне проповеди као и савети за домаћу економију. Мој муж ми рече да из домаће економије не може више ничим зачудити овдашње сељаке. Кад што прочита из руских сеоскодомаћинских новина. и стане им говорити, они им одговарају: да, ми смо о томе читали.

__ Празнпком иду сви у цркву. Ако им је црква далеко, скупе се изјутра лети под ведрим небом, на рђаву времену у каквој великој соби читају Јеванђеље, певају псалме, а затим читају новине и дуго разговарају о свему. Добар је то народ, заврши гостољубива. домаћица. Ја волим Финландезе и из свег срца желим да се ово о чем сам вам сад говорила и код нас Руса примени.

После ручка. пођосмо. са целом породицом у шуму за печурке. Једна од учаспица врати се кући без сата.

— Фацело ће се наћи — умириваше домаћица гошћу. Сутра