Učitelj

444

је недеља. Изјутра ћу послати писмо пастору, а он ће после службе објавити народу, да је изгубљен сахат на том и том месту, и ко се на том путу нађе потражиће га, а ко га буде нашао, зацело ће га донети.

— Зар ће баш тако бити, упитах зачуђено.

__ Зацело. Пре неколико година код нас на салашу био је

овакав случај. Неки чувени професор из Петрограда изгуби на путу новчаник са. 120 рубаља; тражио га и не могаде га наћи. Јави пастору и после неколико дана, новчаник с новцем буде донесен. Ако би се десила каква крупна штета пастор их својим говором тако убеди, да они осете потребу да врате нађену ствар п то не ради награде или из страха због утаје, него из осећања. правде. _ Ове је то било тако ново, необично и добро да сам све више долавио до уверења, да је могуће изменити паш груби често дивљи сеоски живот и довести га на пут светлости и добра, само кад би се сви заузели за истинско просвећивање сељака.

За два дана што сам провео у Финландији одахнуо сам душом и телом. Пријатно ми је било кад сам се кући враћао. На. станици уђем у чекаоницу треће класе, смотрим у углу на једној | полици Библију на финском језику, то је путницима док ишчекују воз да прекрате време. Дође Финландезац раније или одоципо па ишчекује други воз, узме Библију и дуге часове чекања, прекрати читањем освежујући мисли и срце.

" Тако је, помислих седајући у вагон, у овом крају не само да су уређени путеви но су утрвени путеви закона. Божјег, пут ка светлости и добром и разумном животу. ;

( руског превела Савка Радичевићева.

(Свима читаоцима „Учитеља“ уреднишитћво честита најсрдачније

Нову 1907 годину. |